Hoće li biti pritisaka na Srbiju, hoće. Ali, veći problem je...

Izvor: B92, 01.Jun.2022, 08:29

"Hoće li biti pritisaka na Srbiju, hoće. Ali, veći problem je..."

Beograd -- Predsednik aktuelnog saziva Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio da će pritisaka na Srbiju zbog Rusije biti, ali da imamo veći problem od toga.

To je, kako je rekao u Jutarnjem program TV Prve, pitanje konstituisanja parlamenta. "Ljudi ne razumeju kada kažu da je država nesposobna, da izbori predugo traju", kazao je Dačić.

Objasnio je da još uvek nisu završeni izbori u Trnovcu. Postoje žalbe i sudske odluke koje se moraju poštovati, a kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je objasnio, njihov produženi rok je rezultat dogovora vlasti i opozicije koje je vodio, kao i zahtev EU.

"Tri puta su ponavljali izbore u Trnovcu i sada je opet deo Albanaca, koji nisu osvojili ono što su hteli jer nisu bili jedinstveni, tražilo poništavanje. Veoma je to teško kontrolisati – tamo pokušava da glasa ko kad stigne, velika je mogućnost manipulacije", istakao je Dačić i objasnio da njima treba 608 glasova, da bi bili zadovoljni, ali ih ALbanci nemaju pa dovode na glasanje ljude koji na to nemaju pravo.

"Ali naš interes je da se to završi što pre, pa samim tim i moj. Juče mi je pripala ta čast da budem na čelu sednice na kojoj je predsednik Vučić položio zakletvu, a to je trebalo da sačeka novi saziv", rekao je Dačić.

Upitan hoće li se vlada formirati do kraja jula, kako je u svom govoru rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon polaganja zakletve za drugi predsednički mandat, Dačić kaže da to ne može da predvidi jer ceo taj proces ne zavisi od Vučića.

Jučerašnja posebna sednica Skupštine Srbije, na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučih položio zakletvu, je predvidjena Ustavom Srbije i bilo bi kršenje Ustava da nije sazvana, jer je prethodni mandat predsedniku trajao do 31. maja i sednica je morala da se održi,objasnio je predsednik Skupštine.

On jepojasnio da je sadašnji saziv skupštine jedini koji imamo, da on ne može donositi zakone ali da može da obavlja druge aktivnosti van donošenja zakona.

Povodom kritika opozicije da je predsednik zakletvu položio pred poslanicima starog saziva, Dačić je rekao da je to što još nemamo novi parlament rezultat poništavanja izbora i traženja da se ponovo glasa.

Odgovarajući na pitanje koji su rokovi da se konstituiše skupština i formira Vlada Srbije, rekao je da kada se završi glasanje u Velikom Trnovcu, onda Republička izborna komisija mora da objavi konačne rezultate, na šta opet ima rok za žalbu, a kada se to završi onda je rok od 30 dana za održavanje konstitivne sednice parlamenta nakon čega je rok od 90 dana da se formira vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić: Odugovlačenje sa konstituisanjem Vlade zbog žalbi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2022

Predsednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je danas da je odugovlačenje sa konstituisanjem Vlade i početkom rada novog saziva parlamenta rezultat zahteva evropskih institucija i parlamentaraca u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije, da se produže rokovi za podnošenje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.