Haos na Dunavu - potonuo splav

Izvor: B92, 19.Feb.2012, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos na Dunavu - potonuo splav

Beograd -- Led koji se topi i kreće Dunavom stvorio haos na Zemunskom keju. Santa leda uništila skoro 100 brodova u marini "Nautik". Potonuo splav kod hotela Jugoslavija.

Kod hotela "Jugoslavija" potonuo brod - restoran, dok se drugi otkačio sa veza. Rečna policija je primila dojavu da se otkačio brod - restoran "Aleksandar".

Na brodu koji je potonuo nije bilo ljudi, a na lice mesta poslati su vodoprivredni inspektori, dok za brod-restoran koji se otkačio nema saznanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je na njemu bilo ljudi.

Taj brod je krenuo nizvodno ka Pančevačkom mostu, a iz Beograd voda kažu da nema mesta za paniku.

Informaciju da se otkačio taj brod-restoran potvrdio je načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Splavovi u rukavcu Dunava između Velikog ratnog ostrva i Zemunskog keja ugroženi su santom leda velike površine i debljine 12 centimetara koja se danas odvojila i krenula nizvodno, izjavio je pomoćnik za B92 direktora Beogradvoda Zoran Matić.

On je rekao da su splavovi na keju pomereni po desetak metara nizvodno, sve do splava "Bahus" kod hotela "Jugoslavija".

"Sajle su pokidane, mostovi savijeni, i tu je najkritričnije, jer se led u rukavcu kod Ratnog ostrva odvojio od dela na Dunavu i krenuo nizvodno. Pritisak leda na splavove je ogroman, jer velika masa leda pritiska obalu, a time i splavove i njihove vezove", rekao je Matić.

On je istakao da dignuta bespotrebna panika povodom dve barže. koje su se otkačile i krenule nizvodno ka Pančevačkom mostu i podsetio da je most projektovan da izdrži, a ne da ga nešto sruši

ili ošteti.

"Barže su krenule sa ledom i kada su došle do tamo (Pančevačkog mosta), mogle su samo da se naslone sa ledom (na most), opasnosti nema, one će biti tu gde jesu, a kasnije kada ih led možda potera i niže mosta, i kada se led malo počisti na toku Dunava, biće poslat gurač da ih pokupi i usidri", rekao je Matić i dodao da na Dunavu kod Beške više nema leda.

Tanjugovi reporteri su sa lica mesta javili da je u kasnim popodnevnim satim počeo da se topi i pomera led na Dunavu kod Zemuna, zbog čega su oštećena brojna plovila privezana uz obalu, a jedan splav je potonuo.

Marina "Nautik", koja se nalazi kod Zemunskog keja, udarila je u marinu "Bond" nošena ledom i tom prilikom je potonuo oko 30 metara dugačak most koji spaja obalu sa tom marinom, tako da se do nje može doći samo čamcem.

Led je poneo oko dvadesetak čamaca i drugih vrsta plovila nizvodno i "naslagao" ih jedne preko drugih duž obale, a među njima ima i oštećenih.

Pripadnici policije rekli su Tanjugu na licu mesta da nema povređenih među vlasnicima čamaca, iako neki pokušavaju da dopru do svojih ledom okovanih plovila i da ih odblokiraju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemun: Potonuo brod-restoran, drugi pluta Dunavom

Izvor: Večernje novosti, 19.Feb.2012

Zbog leda koji se topi na Dunavu potonuo je jedan splav, a rečna policija je primila dojavu da se sa veza otkačio brod - restoran "Aleksandar"

Nastavak na Večernje novosti...

Krenuo led na Dunavu- potonuo splav kod Zemunskog keja (VIDEO)

Izvor: S media, 19.Feb.2012

Pomoćnik direktora "Beograd voda" Zoran Matić rekao je da su splavovi na keju pomereni po desetak metara nizvodno, sve do splava "Bahus" kod hotela Jugoslavija...Prošla opasnost od leda na Dunavu kod Novog Sada..Ledostaj na Dunavu od Novog Sada do Slankamena..Šef Lučke kapetanije: Neozbiljno prognozirati...

Nastavak na S media...

Led potopio splav u Zemunu

Izvor: Mondo, 19.Feb.2012

Zbog leda koji je počeo da se topi i kreće Dunavom, kod zemunskog keja potonuo je jedan brod-restoran. Rečna policija je primila dojavu da se sa veza kod hotela "Jugoslavija" otkačio brod - restoran "Aleksandar".

Nastavak na Mondo...

Led na Dunavu kod Zemuna oštetio više stotina plovila

Izvor: Studio B, 19.Feb.2012

Više stotina čamaca i splavova oštećeno na Zemunskog keju kada se oko 16 sati pokrenuo led na Dunavu. ..110 plovila koji su bili usidreni izmežu Venecije i Šarana viš nije tamo 80 se odvezalo. 30 je izvučeno. Brodovi kablar i topola koji krckaju led su trenutno na Duvanu, a ujutro će, kažu...

Nastavak na Studio B...

Pogledajte ledenu dramu u Zemunu (VIDEO)

Izvor: S media, 20.Feb.2012, 00:10

Javno vodoprivredno preduzeće "Beogradvode" saopštilo je da 20 kilometara leda koji Dunvom dolazi ka Beogradu neće izazvati posledice, jer mu ledolomci otvaraju put...Ekipe Službe za hitne intervencije "Beogradvode" na Zemunskom keju pružaju pomoć vlasnicima splavova...Splavovi u rukavcu Dunava...

Nastavak na S media...

NAKNADA ŠTETE SAMO ZA KASKO OSIGURANE ČAMCE

Izvor: Kurir, 20.Feb.2012

Vlasnici čamaca koji su kasko osigurali svoje čamce moći će da naplate štete od osiguranja, dok vlasnici splavova na zemunskom keju ostaju kratih rukava..BEOGRAD - Vlasnici koji su kasko osigurali čamce moći će da od osiguravajućih kuća potražuju naplatu štete koju im je naneo led na Dunavu,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.