NAKNADA ŠTETE SAMO ZA KASKO OSIGURANE ČAMCE

Izvor: Kurir, 20.Feb.2012, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAKNADA ŠTETE SAMO ZA KASKO OSIGURANE ČAMCE

Vlasnici čamaca koji su kasko osigurali svoje čamce moći će da naplate štete od osiguranja, dok vlasnici splavova na zemunskom keju ostaju kratih rukava

BEOGRAD - Vlasnici koji su kasko osigurali čamce moći će da od osiguravajućih kuća potražuju naplatu štete koju im je naneo led na Dunavu, dok nijedan splav na zemunskom keju kod hotela Jugoslavija nije osiguran, rečeno je u osiguravajućim kućama.

U Delta đenerali osiguranju je rečeno da će štetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nastalu udarima leda moći da potražuju vlasnici koji su čamce i kasko osigurali, pored obaveznog osiguranja čamaca.

Splavovi se veoma retko osiguravaju, prvenstveno zbog nezainteresovanosti vlasnika, ali i zbog potpuno neodgovarajuće građe i zaštite takvih objekata, jer se često radi o nesigurnim drvenim konstrukcijama premazanim lako zapaljivim sredstvima, rečeno je u osiguravajućim kućama.

Direktorka marketinga Unika osiguranja Sonja Marić rekla je da ta kuća ne osigurava splavove i da druga osiguranja u Srbiji to retko rade.

Sonja Marić je navela da se stanovi i kuće redovno osiguravaju i da bi naplatu štete nastale usled topljenja velike količine snega mogli da potražuju vlasnici koji su uplatili dodatni rizik od poplave, bujice i visoke vode, a da procenitelji, po pozivu građana, dolaze u stanove i šteta se brzo isplaćuje.

Dodala je da u Unika osiguranju očekuju povećan broj prijava šteta nastastilh zbog topljenja snega.

Sonja Marić je rekla da Unika osiguranje ima sistem Meteo Unika kojim osiguranike SMS porukama obaveštava o dolazećem nevremenu, kako bi oni mogli da se pripreme i sklone automobil na sigurno mesto ili zaštite imovinu, i dodala da se taj sistem pokazao kao veoma efikasan.

Na Zemunskom keju na Dunavu, od Karađorđevog trga do hotela Jugoslavija led je u nedelju oštetio veliki broj čamaca i kafe-splavova, od kojih su neki teško oštećeni i šteta je velika, a splav "Aleksandar" je potonuo.

Teško je oštećena i Marina sveti Nikola, a najteži "lančani sudar" izazvan pritiskom leda dogodio se na obali Dunava kod hotela Jugoslavija kada se splav "Amsterdam" otkačio i udario u splav "Bibis", a zatim su ta dva plutajuća objekta pomerila sa položaja najveći splav uz kej - "Bahus".

Najbolje su prošli splavovi od "Monce" do "Hrabrog srca" koji nisu uopšte oštećeni ili imaju neznatna oštećenja.

Gradski štab za vanredne situacije najavio je da će inspekcija bezbednosti Lučke kapetanije Beograd zabraniti upotrebu plutajućih objekata koji nisu bezbedni za prijem gostiju ili plovidbu, da bi se izbegli rizici po bezbednost ljudi.

Motorni potiskivači leda razgrću led na Dunavu kod Zemuna

Motorni potiskivač Topola radi na razgrtanju leda u dunavskom rukavcu kod Zemuna, a prate ga brodovi Kablar i Aleksandar, izjavio je danas Tanjugu pomoćnik direktora "Beogradvoda" Zoran Matić.

Matić je rekao da Dunavom dolazi novi led tako da u preduzeću "Beogradvode" razmišljaju o obustavljanju potiskivanja leda na ovom delu Dunava.

On je dodao da građanima u odvezivanju plovila pomaže i jedana ekipa preduzeća "Beogradvode".

U jučerašnjem dramatičnom pomeranju leda Zemunska marina je potpuno uništena, a oko 200 plovila je uništeno ili oštećeno, rekao je predsednik grupacije za nautičku privredu i turizam pri Privrednoj komori Srbije Đorđe Radovanović.

"Ne možemo da procenimo štetu u ovom trenutku. Samo 12 do 15 stubova na kojima je marina bila usidrena vrede oko 100.000 evra, a u trenutku pomeranja leda, bilo je privezano između 100 i 130 plovila u marini", kazao je za Radovanović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.