Haos na Dunavu - potonuo splav

Led na Dunavu u nedelju je stvorio haos na Zemunskom keju. Santa leda uništila skoro sto brodova u marini "Nautik". Potonuo splav kod hotela Jugoslavija.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 19.02.2012.

17:19

Default images

Kod hotela "Jugoslavija" potonuo brod - restoran, dok se drugi otkačio s veza. Rečna policija je primila dojavu da se otkačio brod - restoran "Aleksandar".

Na brodu koji je potonuo nije bilo ljudi, a na mesto potonuća poslati su vodoprivredni inspektori, dok za brod-restoran koji se otkačio nema saznanja da je na njemu bilo ljudi.

Taj brod je krenuo nizvodno ka Pančevačkom mostu, a iz Beograd voda kažu da nema mesta za paniku.

Informaciju da se otkačio taj brod-restoran potvrdio je načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić.
(Foto: Tanjug)
Na Zemunskom keju nanosi leda na reci teško su oštetili marinu Sveti Nikola i odneli most koji marinu povezuje sa obalom, javio je reporter agencije Beta.

Od pritiska leda, splavovi i čamci na potezu od Karađorđevog trga do hotela Jugoslavija nagurani su u nizu, a splavovi Savana i Fešn
su izmešteni sa sidrišta i nakrivljeni.

Kolika je snaga udara leda pokazuju iskrivljene široke metalne šipke kojima je brod Mag privezan uz obalu. Splav Ada pribijen je uz obalu, nakrivljen i na njemu su vidljiva su oštećenja.

Najteži "sudar" dogodio se kada se splav Amsterdam otkačio i udario u splav Bibis, a zatim su oba splava pomerila s položaja najveći splav na keju - Bahus.
Ledolomac (Foto: Tanjug)
Iz Gradskog štaba za vanredne situacije saopšteno je u nedelju kasno uveče da su mostovi bezbedni i pod stalnom kontrolom, da u Beogradu nije ugrožen nijedan infrastrukturni objekat i da nema opasnosti od poplava.

Tri ledolomca lome led na Dunavu na potezu od Ušća do Zemuna - ledolomci "Aleksandar", "Kablar" i "Topola" angažovani su na stvaranju vodenog puta za novi led koji pristiže.

Uzvodno se očekuje veća količina leda, a taj led će proći kroz Beograd u naredna 24 sata, kada će se, kako se procenjuje, stanje na Dunavu normalizovati.
(Foto: Tanjug)
Splavovi u rukavcu Dunava između Velikog ratnog ostrva i Zemunskog keja ugroženi su santom leda velike površine i debljine 12 centimetara, koja se danas odvojila i krenula nizvodno, izjavio je pomoćnik za B92 direktora Beograd voda Zoran Matić.

On je rekao da su splavovi na keju pomereni po desetak metara nizvodno, sve do splava "Bahus" kod hotela "Jugoslavija".

"Sajle su pokidane, mostovi savijeni i tu je najkritričnije, jer se led u rukavcu kod Ratnog ostrva odvojio od dela na Dunavu i krenuo nizvodno. Pritisak leda na splavove je ogroman, jer velika masa leda pritiska obalu, a time i splavove i njihove vezove", rekao je Matić.

On je istakao da je dignuta bespotrebna panika povodom dve barže, koje su se otkačile i krenule nizvodno ka Pančevačkom mostu i podsetio da je most projektovan da izdrži, a ne da ga nešto sruši ili ošteti.

"Barže su krenule sa ledom i kada su došle do tamo (do Pančevačkog mosta), mogle su samo da se naslone sa ledom (na most). Opasnosti nema, one će biti tu gde jesu, a kasnije kada ih led možda potera i niže mosta i kada se led malo počisti na toku Dunava, biće poslat gurač da ih pokupi i usidri", rekao je Matić i dodao da na Dunavu kod Beške više nema leda.
(Foto: Tanjug)
Tanjugovi reporteri iz Zemuna su javili da je u kasnim popodnevnim satima počeo da se topi i pomera led na Dunavu kod Zemuna, zbog čega su oštećena brojna plovila privezana uz obalu, a jedan splav je potonuo.

Marina "Nautik", koja se nalazi kod Zemunskog keja, udarila je u marinu "Bond" nošena ledom i tom prilikom je potonuo oko 30 metara dugačak most koji spaja obalu s tom marinom, tako da se do nje može doći samo čamcem.

Led je poneo dvadesetak čamaca i drugih vrsta plovila nizvodno i "naslagao" ih jedne preko drugih duž obale, a među njima ima i oštećenih.

Pripadnici policije rekli su Tanjugu na mestu zbivanja da nema povređenih među vlasnicima čamaca, iako neki pokušavaju da dopru do svojih ledom okovanih plovila i da ih odblokiraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: