Han poziva na postepeno proširenje EU na Balkan

Izvor: Press, 29.Apr.2019, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han poziva na postepeno proširenje EU na Balkan

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je na postepeno proširenje EU na područje Balkana, javili su nemački mediji.
Foto:Blic
On je u intervjuu za njemački list "Handelsblat", pred konferenciju o zapadnom Balkanu u Berlinu, rekao da će nastaviti da zagovara proširenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << EU i da to nije samo pitanje za jugoistočni deo Evrope, već ključni interes Unije.
- Mi ili izvozimo stabilnost ili uvozimo nestabilnost - istakao je Han.

Han je odbacio scenario u kom bi se sve balkanske zemlje istovremeno pridružile Uniji, jer se reforme u tim zemljama ne sprovode istom brzinom, prenio je TAŠ.
Evropski komesar kaže da, ukoliko jedna zemlja brže napreduje na putu pristupanja EU, ne bi trebalo da bude oštećena zbog onih zemalja u kojima se procesi sporije odvijaju.
 

Han je dodao da EU ne može ostati ravnodušna na političku i ekonomsku situaciju balkanskih zemalja, uz napomenu da evropske kompanije, takođe, mogu da iskoriste ekonomski potencijal država u regionu.
Foto: Tanjug/AP
U Berlinu će se večeras održati konferencija posvećena razvoju situacije na zapadnom Balkanu, koja je organizovana na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona.
Na sastanak su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije. Konferencija će biti usredsređena na širi dijalog o stabilizovanju situacije u regionu.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Han: EU mora da se širi na Balkan, ali ne mogu sve zemlje istovremeno u nju

Izvor: Danas, 29.Apr.2019

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Berlinu da Evropska unija mora da se širi na područje Balkana, ali je odbacio mogućnost da se sve zemlje sa tog prostora istovremeno pridruže Uniji, ocenivši da se reforme u njima ne sprovode istom brzinom. Članak Han: EU mora da se...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.