Godišnjica zločina u Štrpcima

Izvor: RTS, 27.Feb.2009, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica zločina u Štrpcima

Povodom 16. godišnjice otmice i ubistva 19 putnika na stanici u Štrpcima, u Prijepolju je otkriveno spomen obeležje. Njihovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Na današnji dan pre 16 godina, iz voza na relaciji Beograd - Bar, u stanici Štrpci, paravojna grupa, koju je predvodio haški optuženik Milan Lukić, otela je, a zatim i ubila 19 putnika, 18 muslimana i jednog Hrvata.

Porodice otetih i ubijenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << putnika iz voza na stanici Štrpci, pre 16 godina, apelovali su na nadležne crnogorske organe da se posmrtni ostaci njihovih najdražih što pre pronađu, kako bi bili sahranjeni, a odgovorni za taj zločin kažnjeni.

Predstavnik porodica nastradalih Ragip Ličina rekao je da 16 godina obeležavaju taj tragičan događaj ali da je, kako navodi, nažalost sve uzalud.

"Onaj koji nema groba skoro da se nije ni rodio. Ciljevi oštećenih prodica su jasni - da se kosti naših najbližih, kojih ni danas nema, pronađu, da nadležni nastave istragu i da se nalogodavci kazne", rekao je Ličina na konferenciji za novinare.

Povodom godišnjice stradanja, u Prijepolju je otkriven je spomenik devetorici Prijepoljaca koji su pre 16 godina stradali u tom zločinu.

"Moramo naći snage i hrabrosti da ne zaboravljamo, ali da praštamo. Tako ćemo doprineti da bude manje bola i nevolja. Moramo naći i hrabrosti da se sami promenimo, jer ako nema hrabrosti već smo unapred odustali", rekao je državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Jan Sabo.

Zločin ne sme ostati nezaboravljen

Ombudsman Saša Janković pozdravio je otkrivanje spomenika žrtvama zločina u Štrpcima 1993. godine i izrazio nadu da će on biti trajna opomena kakvom zlu vodi etnička mržnja.

"Počinjen zločin ne sme ostati nezaboravljen. Događaj od pre 16 godina uznemirio je i danas uznemirava građane Srbije i naravno, najviše pogađa članove porodice žrtava", naveo je u saopštenju Janković i istakao da je zaborav najgora osveta.

Zaštitnik građana je izrazio uverenje da će "ovaj čin doprineti oživljavanju i jačanju međuetničkog poverenja, što je od izuzetnog značaja i vrednosti."

Pripadnici paravojnih jedinica Republike Srpske, pod komandom Milana Lukića, oteli su iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, u mestu Štrpce, 27. februara 1993. godine, 19 civila i ubili ih kod Višegradske banje.  Još nije poznato gde se nalaze njihovi posmrtni ostaci. 

Za otmicu putnika odlukom Višeg suda u Bijelom Polju na 15 godina zatvora osuđen je Nebojša Ranisavljević iz Despotovca. Vrhovni sud Crne Gore potvrdio je tu presudu.

Ranisavljević je bio član naoružane grupe koja je otela putnike, ali nije utvrđeno njegovo direktno učešće u izvršenju zločina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.