Gabrijel: Srbija najvažniji partner Nemačke na Balkanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Nov.2014, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gabrijel: Srbija najvažniji partner Nemačke na Balkanu

Srbija je najvažniji partner Nemačke na Balkanu, izjavio je u intervjuu za sutrašnji "Blic" nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel, koji u nedelju dolazi u posetu Beogradu.

"Nemačka i Srbija imaju razvijen partnerski, politički i ekonomski odnos. Trgovinska razmena koja je danas oko tri milijarde evra dobar je osnov, ali potencijal naše saradnje nije ni blizu iskorišćen", rekao je Gabrijel.

On je dodao i da svojom posetom Beogradu želi da pokaže da za Nemačku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srbija i Zapadni Balkan igraju važnu ulogu, kao i zalaganje svoje zemlje za dobru i blisku saradnju.

"Nemačka savezna vlada podržava perspektivu pristupanja Srbije i država zapadnog Balkana EU", naglasio je Gabrijel.

Nemački vicekancelar je ocenio da se Srbija, u pogledu svoje ekonomske politike nalazi pred velikim izazovima, u čijem rešavanju nemačke kompanije mogu da pruže podršku za, kako je rekao "dobrobit obe strane".

"Ogroman potencijal vidim, pre svega, u izgradnji infrastrukture, ali i u sektoru energetike. U automobilskoj i prehrambenoj industriji se otvaraju velike šanse za naše dve zemlje. Premijer Vučić i ja smo se složili da treba podržati preduzeća koja žele da se angažuju u Srbiji", poručio je Gabrijel.

On je rekao i da, u cilju podsticanja spoljne trgovine, Nemačka raspolaže adekvatnim i fleksibilnim instrumentima, koji se mogu prilagoditi izmenjenim okolnostima u zavisnosti od potražnje, kao i da će konkretni projekti saradnje biti razmotreni u ponedeljak, na sednici nemačko-srpskog poslovnog saveta.

Nemački vicekancelar dodao je i da su nemačke kompanije iz sektora energetike veoma zainteresovane za saradnju sa Srbijom, što posebno važi za oblast obnovljivih izvora energije i energentsku efikasnost.

"Korišćenje sistema daljinskog grejanja je tema koju želimo zajedno da razradimo. Kada je u pitanju energetika, želimo da sa Srbijom tesno sarađujemo i na evropskom nivou", naglasio je Gabrijel.

On je rekao i da će još velikih nemackih investitora doći u Srbiju, jer "nemačke kompanije cene, između ostalog, kvalifikovanu radnu snagu u Srbiji" i najavio da će kompanija "Frezenijus" uskoro ovde otvoriti novu fabriku.

Na pitanje da li podržava izgradnju gasovoda "Južni tok", Gabrijel je odgovorio da Nemačka podržava sve projekte koji podstiču diversifikaciju energenata, koji povećavaju sigurnost snabdevanja energijom i koji su u skladu s evropskim zakonodavstvom iz oblasti energetike.

"Taj princip važi za sve partnere koji učestvuju u tome, dakle kako za članice EU, tako i za države članice Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope", zaključio je nemački vicekancelar.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.