Fini: Beograd ima jake argumente za EU

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2012, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fini: Beograd ima jake argumente za EU

Beograd ima jake argumente na osnovu kojih traži da Srbija postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ocenio je danas predsednik Donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini, izrazivši uverenje da bi Srbija trebalo da dobije takav status, jer to otvara novu fazu u stabilnosti Balkana. Takođe, Fini je rekao da nema ultimativnih rokova Srbiji na putu u EU.

Koliko mi je poznato, ne postoji uslov >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za Beograd da dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine mora biti postignut do kraja ove nedelje, kako bi Srbija dobila status kandidata, rekao je Fini posle razgovora sa predsednikom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović.

"Nemam obaveštenje da je to uslov bez koga se ne može ići dalje. Suština je da tehnički razgovori budu nastavljeni i da pokažu makar male korake napred. Dakle, nema takvih ulitmativnih rokova ni ultimatuma", rekao je Fini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom srpske skupštine Slavicom Đukić-Dejanović.

Đukić-Dejanovićeva je, odgovarajući na pitanje novinara da li su tačne informacije da je rok za postizanje dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine kraj nedelje, odgovorila: "Ja nemam takvih informacija".

Fini je naglasio da, kada se radi o rešenju pitanja Kosova, niko u EU ne može da prenebregne činjenicu da više od 90 odsto stanovnika severa Kosova pripada srpskom narodu, kulturi i jeziku.

"To nije neko mišljenje, to je činjenica. Polazeći od toga, svi imaju obavezu da pokušaju da razumeju obe strane i da pokušaki da se nađe rešenje prihvatljivo za obe strane, a koje će se bazirati na činjenicama", rekao je italijanski zvaničnik.

On je istakao da je donji dom italijanskog parlamenta ubeđen da Beograd ima jake argumente na osnovu kojih traži da mu bude odobren status kandidata za članstvo u EU, dodajući da su svi važni koraci na tom putu učinjeni.

"Ispiti su završeni i položeni", poručio je Fini, koji se video i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje.

Kako je saopštila predsednikova pres služba, Tadić je izrazio zahvalnost Finiju za podršku Italije evropskim integracijama Srbije.

Fini koji boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, razgovaraće i sa potpredsednikom vlade Ivicom Dačićem.

Kako je najavila italijanska ambasada u Beogradu, glavne teme razgovora biće podrška koju političke snage iz italijanskog parlamenta pružaju procesu evropskih integracija Srbije, regionalna saradnja i razvoj bilateralnih odnosa.

Finijev diplomatski savetnik Alesandro Korteze rekao je nedavno da "Italija želi Srbiji da uputi poruku ohrabrenja u njenom procesu evrointegracija", uoči odluke 27 zemalja članica EU u martu o dodeli Srbiji statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.