File: BiH da ispunjava obaveze

Izvor: B92, 04.Sep.2013, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: BiH da ispunjava obaveze

Banjaluka -- Štefan File izjavio je da je Evropska komisija posvećena pomoći BiH na njenom putu ka EU, ali je istakao da ova zemlja mora da ispuni svoje obaveze.

File kaže da njeni politički lideri treba da pokažu potrebnu opredeljenost za pronalazak rešenja.

"Evropski put BiH trenutno je blokiran zbog nemogućnosti političkih lidera BiH da ispune minimum dogovorenih uslova. Vlasti Srbije napravile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su svoj izbor. Još čekamo na tako jasan izbor lidera u BiH", kazao je File u intervjuu za banjalučki "Glas Srpske".

Ističući da BiH zaostaje za drugim zemljama u regionu na putu ka EU, on je kazao da napredak koji je BiH napravila u poslednjoj godini nije na nivou očekivanja Evropske komisije niti na nivou očekivanja građana.

"U potpunosti sam svestan da je nasleđe ratova na Balkanu posebno teško za BiH. Da bi takva situacija bila rešena, potrebna je snaga i politička hrabrost. Sa političkom voljom čak i najdublje podele se mogu prevazići, kao što su to u poslednjih nekoliko meseci pokazali lideri Srbije i Kosova, što je dobar primer za BiH", naglasio je File.

On je ocenio da put Hrvatske ka članstvu u EU može poslužiti kao "svetionik za orijentaciju čitave regije".

Evropski komesar za proširenje upozorio je da nesprovođenjem presude Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci BiH krši svoje međunarodne obaveze, naglašavajući da je potpuna primena ove presude ključni element da bi EU razmotrila kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo.

File je upozorio i da bi nesprovođenje odluke Sejdić-Finci moglo da ima implikacije na opšte izbore u BiH 2014. godine.

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu prema kojoj BiH mora iz Ustava i Izbornog zakona da izbaci diskriminatorske odredbe koje predstavnicima nacionalnih manjina onemogućavaju kandidovanje na izborima za člana Predsedništva i izbor u Dom naroda parlamenta BiH.

File smatra da problem primene presude Evropskog suda za ljudska prava nije samo u Federaciji BiH, već da je odgovornost svih političkih predstavnika u institucijama BiH, kao i svih partijskih lidera, da pronađu kompromis.

"Svi oni treba da stave na stranu kratkoročne etničke ili partijske interese i prate dugoročni interes zemlje, a to je da bude snažno usidrena u EU. Vlasti Srbije, koje sam ranije pomenuo, napravile su svoj izbor. Još čekamo na tako jasan izbor lidera u BiH", istakao je File.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: Čekamo jasan izbor lidera BiH

Izvor: Danas, 04.Sep.2013

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je Evropska komisija i dalje u potpunosti posvećena pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji, ali je istakao da BiH mora da ispuni svoje obaveze, a njeni politički lideri da pokažu potrebnu opredeljenost za pronalazak rešenja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.