Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je Evropska komisija i dalje u potpunosti posvećena pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji, ali je istakao da BiH mora da ispuni svoje obaveze, a njeni politički lideri da pokažu potrebnu opredeljenost za pronalazak rešenja.


„Evropski put BiH trenutno je blokiran zbog nemogućnosti političkih lidera da ispune minimum dogovorenih uslova. Vlasti Srbije napravile su svoj izbor. Još čekamo na tako jasan izbor lidera u BiH“, kazao je File u intervjuu za banjalučki „Glas Srpske“. Ističući da BiH zaostaje za drugim zemljama u regionu na putu ka EU, on je kazao da napredak koji je napravila u poslednjoj godini nije na nivou očekivanja Evropske komisije, niti građana.

„U potpunosti sam svestan da je nasleđe ratova na Balkanu posebno teško za BiH. Da bi takva situacija bila rešena, potrebna je snaga i politička hrabrost. Sa političkom voljom čak i najdublje podele se mogu prevazići, kao što su to u poslednjih nekoliko meseci pokazali lideri Srbije i Kosova, što je dobar primer za BiH“, naglasio je File. On je ocenio da put Hrvatske ka članstvu u EU može da posluži kao „svetionik za orijentaciju čitave regije“.

Evropski komesar za proširenje upozorio je da nesprovođenjem presude Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, BiH krši svoje međunarodne obaveze, naglašavajući da je potpuna primena ove presude ključni element da bi EU razmotrila kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari