Evo-kako-spreciti-gojenje-uzrokovano-stresom

Izvor: medio.rs, 07.Avg.2014, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo-kako-spreciti-gojenje-uzrokovano-stresom

Istraživanja potvrđuju da povišen nivo hormona stresa u krvi rezultira povećanjem apetita i olakšava nakupljanje masnih naslaga u predelu stomaka.

Stres kao stres u suštini uopšte nije loša stvar, jer je tzv. hormon stresa – kortizol zadužen za pripremu celog ljudskog organizma na dolazak i preživljavanje nekih teških i izazovnih situacija, piše Menshealth.rs.

Stres praktično osigurava nesmetano funkcionisanje ljudskog tela pod velikim naporima, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << fizičkim tako i psihičkim, ali problem nastaje onda kada je organizam primoran da duže vreme funkcioniše u takvom režimu rada.

Sve to objašnjava zaključke naučnih istraživanja, gde je potvrđeno da povišen nivo kortizola u krvi rezultira povećanjem apetita, povećanjem želje za brzom hranom, a čak olakšava nakupljanje masnih naslaga u predelu stomaka.

Zanimljivo je da u takvom režimu rada telo sagoreva manje kalorija nego obično, pa izvorni sistem za preživljavanje danas se obično okreće protiv ljudi i pored stvaranja ostalih problema, vodi ih i ka debljanju i izlaganju brojnim bolestima koje gojaznost inače izaziva.

Zbog toga je važno povesti računa o ishrani jer je za ostanak u dobroj formi u ovim okolnostima neophodno dodatno zalaganje i povećana pažnja.

Zbog toga se preporučuje:

Izbegavanje brze hrane - Sastavi ove vrste hrane jednostavno kvare formu i najvećih sportista, pa zamislite šta je tek sa ljudima koji su na granici gojaznosti.

Čak i najzdravija hrana u prevelikoj količini daje isti efekat kao i nezdrava, i stvara kalorijski suficit koji vodi ravno do debljanja.

Oprez sa slatkišima i masnoćama - Ono što je zajedničko za ove dve vrste namirnica je to da i jedne i druge imaju ogromnu kalorijsku vrednost, pa tako jedna čokoladica nosi jednak broj kalorija koliko i pristojan obrok, baš kao i dve kašike masnoće bilo koje vrste.10 načina da se rešite stresa na poslu!

Ubrzanje metabolizma - Postoji više načina ubrzanja metabolizma, ali jedino potpuno provereno je to da se jedu male porcije hrane ali jako često. Dakle, umesto uobičajena tri obroka, istu količinu hrane rasporediti na 5-6 manjih obroka. Osim toga, ishrani se mogu dodati i namirnice poput ljutih papričica, zelenog čaja i drugih, koje podstiču ubrzanje metabolizma.

Zlatni savet: Počnite da vežbate - Ubica stresa, ubica masnih naslaga, ubica loše forme, to je trening. Osim toga, podiže raspoloženje, podiže kompletno samopouzdanje i poboljšava kompletno zdravlje. Čak iako vas nije toliko briga za izgledom i niste opterećeni time da imate težnju stalno da budete u dobroj formi, fizičke aktivnosti vam mogu pomoći da konačno budete „pravi vi” i prodišete punim plućima.

Psihički umor i stres, tope se pod fizičkim umorom, pa to direktno omogućava i postizanje bolje produktivnosti na svakom polju života. Dodatni bonus je i činjenica da vežbanje podstiče iznad spomenuto ubrzanje metabolizma.

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.