EU traži način da pritisne Srbiju, mi novac, vi nama...

Izvor: B92, 07.Nov.2018, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU traži način da "pritisne" Srbiju, mi novac, vi nama...

Beograd -- Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta pozvao Srbiju da se "bori protiv zavisnosti od ruskog gasa", a brine ih i vojna saradnja, piše Sputnjik.

EU izražava zabrinutost zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom i Belorusijom, a takođe preporučuje Beogradu da "obezbedi veću usklađenost" između svoje i evropske spoljne politike. Istovremeno, Evropski parlament podseća da Beograd dobija finansijsku pomoć od EU, navodi još Sputnjik.

Stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ističu da rukovodstvo Evropske unije traži načine da izvrši pritisak na srpsko rukovodstvo, pokušavajući da od njega dobije "političku lojalnost" u zamenu za dotacije.

Pritom je sâm Beograd više puta izjavljivao da je zemlja zainteresovana za svestrane kontakte sa Moskvom i da ne želi da se pridruži antiruskim sankcijama.

"(Evropski parlament) je zabrinut zbog kontinuirane vojne saradnje Srbije sa Rusijom i Belorusijom", navodi se u izveštaju.

Podsetimo se da je odbrambena politika Srbije zasnovana na vojnoj neutralnosti. Prema parlamentarnoj Rezoluciji usvojenoj 2007. godine, zemlja je obavezna da održava neutralnost i da se ne pridružuje vojnim blokovima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.