EU priznaje prelaznu vladu u Kijevu

Izvor: B92, 28.Feb.2014, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU priznaje prelaznu vladu u Kijevu

Brisel -- EU priznaje prelaznu vladu u Kijevu kao legitimnu i poziva sve zemlje da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, saopšteno iz Evropske komisije u Briselu.

“Prelaznu vladu je izabrala Rada (skupština) čiji legitimitet nije sporan, tako da je priznajemo kao legitimnog partnera”, rekao je novinarima portparol Komisije Olivije Baiji, ali je dodao da ta vlada “tek treba da uspostavi funkcionalne institucije''.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je podvukao da je stav Brisela da sve zemlje treba da poštuju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Portparol je kazao da su sankcije uperene protiv članova bivšeg režima koji su učestvovali u zlostavljanju demonstranata još na stolu i da ih razmatraju radne grupe koje je formirao Evropski savet.

Na stolu je i ponuda Ukrajini da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a da je na Kijevu da odluči da li će i kada to učiniti, rekao je on.

Kada je reč o ukrajinskom zahtevu za hitnu novčanu pomoć kako bi se izbegao ekonomski kolaps, iz Brisela su poručili da o iznosu i formama te pomoći još diskutuje.

EU i zemlje članice imaju na raspolaganju mnoge instrumente”, ukazao je Baiji.

Ministri inostranih poslova Višegradske četvorke, koju čine Cceška, Slovačka, Mađarska i Poljska, otputovali su danas u Kijev, gde će se sresti sa ukrajinskim političkim liderima, a već u ponedeljak Ukrajinu će posetiti šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.