Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2010, 02:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU nudi novi "Z-4" za sever Kosova i srpske enklave?

BEOGRAD -

Evropska unija nudi srpskoj vlasti dijalog o specijalnom statusu za sever Kosova i enklave na jugu, kao i ubrzane evropske integracije, piše Blic u današnjem broju.

Kako piše Blic pozivajući se na pouzdane izvore bliske briselskoj i vašingtonskoj administraciji, Beogradu se nudi dijalog o specijalnom statusu za sever Kosova i enklave na jugu po principu plana Z-4 koji je svojevremeno nuđen krajiškim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbima pre "Oluje" ili pojačanog plana Martija Ahtisarija, ali su mogući i neki zanimljiviji aranžmani koji su još na nivou ideje.

"Suština dogovora" predsednika Srbije Borisa Tadića i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je poziv na dijalog Beograda i Prištine, piše list.

"Demokratama na vlasti dati nešto, kao dobitak"

"Niko ne želi da Srbija, kao najveća zemlja regiona, ostane poražena i nestabilna, ali istovremeno je potrebno i da prihvati realnost. Nama je jasno da vladajućim demokratama u Srbiji moramo dati nešto sa čim će izaći pred svoje birače kao sa dobitkom. O tome će tek razgovarati u ravnopravnom dijalogu beogradske i prištinske vlasti", kaže za "Blic" izvor blizak kabinetu Eštonove.

Dogovor Eštonove i Tadića omogućiće najverovatnije da srpska rezolucija o Kosovu, promenjena amandmanima oko kojih su saglasne svih 27 država Unije, bude usvojena u Generalnoj skupštini UN i da se nakon toga krene u pregovore.

Blic prenosi da činjenica da je EU iz usaglašenih amandmana izbacila rečenicu o "jačanju evropske perspektive za Srbiju i Kosovo", što implicira da postoje dve države, pokazuje ublažen i dobronameran stav kakav će imati prema zahtevima Beograda tokom pregovora.

Prema pisanju tog lista, Beograd će za kooperativnost biti nagrađen bržim evropskim integracijama.

"Politika": Mali manevarski prostor za ustupak Eštonove

Sa druge strane, neimenovani diplomatski izvor EU u Briselu rekao je za dnevni list Politika da dva sata pred početak razgovora Ketrin Ešton i Borisa Tadića nije postojao dogovor sa Srbijom u vezi sa njenim predlogom rezolucije o Kosovu, a šanse da će ga biti posle sastanka procenjene su 50 prema 50 odsto.

Sagovornik Politike je rekao da EU nema papir sa predlogom rezolucije o kojoj bi trebalo da se glasa 9. septembra u Generalnoj skupštini UN već samo usaglašen stav 27 država članica Unije.

"Zajednički stav svih članica sadrži smernice za razgovor, ali to nije predlog rezolucije, jer mi i nemamo rezoluciju, već je ima Srbija. Na Beogradu je da eventualno usaglasi svoju rezoluciju sa tim stavom", rekao je Politikin izvor, a list prenosi u današnjem broju.

Drugi diplomatski izvor u Briselu objasnio je da Eštonova neće imati veliki manevarski prostor za eventualne ustupke Tadiću, jer je linija kompromisa među 27 država EU veoma tanka.

Taj izvor navodi da sinoćnji sastanak Tadića i Eštonove verovatno nije i poslednja prilika da se usaglase stavovi Brisela i Beograda i ne isključuje mogućnost da čitava stvar bude odložena za neko vreme, kao i rasprava u UN.

Jedan od izvora navodi i da ukoliko Srbija bude usaglasila tekst rezolucije sa stavom koji ima Evropska unija, to podrazumeva da bi trebalo da prestane sa diplomatskim angažovanjem protiv kosovske nezavisnosti u UN, piše Politika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.