Džonson: Obaveštajni podaci s terena nisu ohrabrujući

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2022, 20:54

Džonson: Obaveštajni podaci s terena nisu ohrabrujući

Britanija i Evropska unija treba da učine više na jačanju koordinisanih mera za kažnjavanje Rusije ukoliko naruši suverenitet Ukrajine, poručio je danas premijer Boris Džonson tokom razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

„Britanski premijer i predsednica EK su razgovarali o teškoj situaciji na ukrajinskoj granici i složili se da svet treba da ostane na oprezu u narednim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << satima i danima“, saopšteno je iz njegovog kabineta, prenosi Rojters.

Kako je navedeno, Džonson je pozdravio jedinstvo saveznika, ali je rekao i da je potrebno "brže i više učiniti kada je jačanje koordinisanih mera u pitanju“.

Britanija bi mogla da blokira ruske kompanije na Londonskoj berzi i da razotkrije njihovu imovinu i vlasništvo koje imaju u Londonu i na drugim destinacijama ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, izjavio je danas britanski premijer Boris DŽonson.

DŽonson je naveo da, iako je uočio neke znake otvaranja za diplomatsko rešenje sa Rusijom, najnoviji obaveštajni podaci o tome šta se dešava na terenu i dalje nisu ohrabrujući.

Britanija, SAD, EU i drugi saveznici upozorili su da će smesta uvesti teške ekonomske sankcije Rusiji ako dođe do bilo kakve invazije.

Rusija poručuje da ne planira invaziju i da se deo njenih vojnih jedinica vraća u svoje baze nakon završene vojne vežbe.

Britanija je prošle nedelje donela novi zakon koji joj omogućava da uvede šire sankcije nego što je ranije mogla ruskim pojedincima i privrednim subjektima za koje utvrdi da destabilizuju Ukrajinu ili podržavaju rusku vladu, navodi Rojters.

Tras: Ruske trupe mogu brzo stići do Kijeva

Ruska invazija na Ukrajinu je vrlo verovatna, mogla bi se dogoditi uskoro i predstavljala bi pretnju široj stabilnosti Evrope, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Ministarka Tras je za "Skaj njuz" istakla i da bi ruske trupe, ako uđu u Ukrajinu, mogle "veoma, veoma brzo" da stignu do Kijeva, prenosi agencija Rojters.

"Ovde se radi o široj stabilnosti Evrope. I radi se o široj globalnoj stabilnosti i poruci koju dajemo agresorima. Moramo da pošaljemo poruku Vladimiru Putinu da ne može biti nagrade za agresiju", izjavila je Tras.

Britanska ministarka je, takođe, ponovila upozorenja nekih američkih političara koji su ukazali na "moguće ruske operacije pod lažnom zastavom" radi izazivanja sukoba.

"Što se tiče vremena napada, on bi mogao biti vrlo uskoro", izjavila je Tras.

Zapad i Kijev poslednjih dana konstantno ponavljaju upozorenje o potencijalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ovakve tvrdnje u više navrata okarakterisao kao "prazne i neosnovane".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Džonson ima nove informacije? "Obaveštajni podaci s terena nisu ohrabrujući"

Izvor: Blic, 16.Feb.2022, 01:26

Britanija i Evropska unija treba da učine više na jačanju koordinisanih mera za kažnjavanje Rusije ukoliko naruši suverenitet Ukrajine, poručio je danas premijer Boris Džonson tokom razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.