Država će plaćati kamate ako kasni sa vraćanjem PDV

Izvor: Vesti-online.com, 11.Sep.2012, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Država će plaćati kamate ako kasni sa vraćanjem PDV"

Izmenama poreskih zakona prvi put je predviđeno da država plaća zatezne kamate, ukoliko bude kasnila sa povraćajem poreza na dodatu vrednost (PDV) preduzećima, objašnjava ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić.

Uvodi se rigorozna disciplina kod vraćanja PDV poreskim obveznicima: Dinkić

 

"Uvodi se rigorozna disciplina kod vraćanja PDV poreskim obveznicima i Poreska uprva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << će plaćati iste zatezne kamate, koje obračunava poreskim obveznicma ako kasne sa plaćanjem", rekao je on novinarima nakon sastanka sa privrednicima u Uniji poslodavaca Srbije.

 

Dinkić je istakao da se rokovi nisu promenili, ali da Poreska uprava više neće kasniti sa vraćanjem PDV privredi. Podsetio je da je rok za vraćanje PDV izvoznicima 15 dana, a za ostale PDV poreske obveznike 45 dana.

 

 

Srpski ministar finansija je rekao da očekuje da će se novim merama, čija će primena početi 1. oktobra, poboljšati likvidnost privrede. Dinkić je istakao da će mala i srednja preduzeća od 1. januara 2013. moći da PDV plate po naplati računa, a ne kao sada po fakturi. Dodao je i da će izmenama Zakona o PDV biti poboljšan sistem naplate

u građevinskoj industriji, jer će PDV sada plaćati investitori, a ne kao do sada izvođači.

 

Napominjući da niža stopa PDV od osam otsto ostaje za hranu, Dinkić je rekao da je povećanje PDV sa 18 na 20 odsto bilo nužno, jer, kako je istakao, Srbija ne treba da uštedi 300 ili 400 miliona evra, već 1,5 milijardi evra u narednih godinu dana na rashodnoj strani.

 

"Mi to nismo mogli da nađemo, osim da ukinemo subvencije poljoprivredi i socijalna davanja", rekao je on i ocenio da se izmenama Zakona o PDV ne uvodi samo promena poreske stope, već i menja PDV sistem na bolje.

  Još novina:

 

Dinkić je onaveo i da su pomereni i rokovi za podnošenje poreskih prijava sa 10 na 15 dana za obveznike koji plaćaju mesečno, odnosno na 20 dana za one koji plaćaju kvartalno. Bitna promena je, kako je naveo, i uvođenje mogucnosti odbitka prethodnog poreza za delatnosti koje do sada nisu imale tu mogućnost.

 

Dinkić je rekao i da je privrednicima data mogućnost da poreski dug reprogramiraju na 24 meseca, odnosno dvostruko veći period nego što je to sada moguće. Firme koje same prijave da ne mogu da servisiraju (poreski) dug plaćaće duplo manju kamatu, nego što je to predviđeno, rekao je srpski ministar finansija Mlađan Dinkić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.