Draža Mihajlović dobija MUZEJ?! Nove polemike u srpskoj javnosti, a evo GDE će ustanova biti smeštena

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Feb.2019, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Draža Mihajlović dobija MUZEJ?! Nove polemike u srpskoj javnosti, a evo GDE će ustanova biti smeštena

Vojislav Mihailović smatra da bi najbolje bilo da se napravi fond koji bi prikupio novac za otvaranje i održavanje muzeja

 Srbija bi mogla da dobije muzej posvećen vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, sedam decenija posle njegove još uvek nerasvetljene smrti, pišu današnje "Večenje novosti" i navode da iako je osnivanje tog muzeja još samo na nivou plana, već sada je jasno da će probuditi nikad uspavane duhove srpske prošlosti.

Kako se dodaje, iza >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ove inicijative stoji njegov unuk, Vojislav Mihailović i grupa poštovalaca ravnogorske tradicije, a ideja je da se na jednom mestu sakupe lični predmeti, dokumenti i literatura posvećeni njegovoj borbi.

Mesto ove postavke još nije određeno, ali je moguće da će biti na mestu gde se nalazi kuća u kojoj je Mihailović sa porodicom živeo pre rata - u Bregalničkoj 24 u Beogradu.

, u čijem bi nadzornom odboru bili ugledni akademici, profesori, vladike...

Već sama ideja raspiruje nove polemike, uglavnom bazirane na starim argumentima.

Kako navode, akademik Matija Bećković u ovoj inicijativi vidi priliku za završetak višedecenijskog sukoba partizana i četnika, a osnivanje ovakve ustanove pozdravlja i istoričar Miloslav Samardžić.

S druge strane, predsednik SUBNOR-a Dušan Čukić u ovoj inicijativi vidi još jedan pokušaj rehabilitacije.

- Mihailović je osuđeni ratni zločinac. Ne znam čemu sad služe te ideje o rehabilitaciji. Ako neko hoće da otvara privatne spomen sobe ili muzeje neka ih otvara. Mogu da razumem razloge prodice, ali ne i drugih ljudi -  rekao je Čukić.

Istoričar i potpredsednik SPS Predrag Marković skeptičan je prema ideji osnivanja svakog muzeja posvećenog samo jednoj ličnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.