Dodik u sukobu sa svetom, uvlači i Srbiju i Rusiju

Izvor: B92, 27.Sep.2016, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dodik u sukobu sa 'svetom', uvlači i Srbiju i Rusiju"

Referendum u RS, održan uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, preti jačanjem konfrontacije međunarodne zajednice i predsednika RS Milorada Dodika.

U taj sukob mogu biti uvučene i Srbija i Rusija, ocenjuje moskovski dnevnik Komersant.

List piše da međunarodna zajednica ne smatra da je praznik Dan RS legalan i da se, kao i bosanski muslimani, boji da je ovaj referendum probni balon za kojim sledi referendum o izlasku RS iz sastava Bosne i Hercegovine (BiH). >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Komersant dodaje da je Dodik samo ojačao te bojazni, nazivajući posle referenduma Republiku Srpsku državom i ne isključujući mogućnost održavanja referenduma o samostalnosti.

Komersant ocenjuje da se međunarodna zajednica našla u složenom položaju, jer ne može da ignoriše referendum i dodaje da će oštro kažnjavanje Republike Srpske samo ojačati napetost u regionu.

List piše, pozivajući se neimenovane sagovornike u Sarajevu, da je najrealnija mogućnost izolacija samog Dodika i podrška manje radikalnih oponenata unutar Republike Srpske.

"U slučaju realizacije takvog plana u konfrontaciju međunarodne zajednice i predsednika RS mogu biti uvučene Srbija i Rusija, na čiju podršku računa Dodik.

Po oceni lista, Moskva izbegava bezuslovnu podršku Dodika, pošto se Kremlj nakon sastanka Dodika sa Vladimirom Putinom ograničio na kratko saopštenje o susretu, gde nema ni reči o referendumu ni o podršci.

"To može da znači da je Moskva, posle Beograda izabrala da ne ulazi u direktne sporove oko referenduma u RS i njegovih posledica. Jer, podrška Dodika bi za nju značila ne samo dobijanje novog povoda za svađe sa Zapadom, već i zauzimanje jače prosrpske pozicije od one koju zauzima sama Srbija, za Rusiju glavni partner na Balkanu", ocenjuje Komersant.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U spor oko referenduma mogu biti uvučene i Srbija i Rusija

Izvor: Beta, 27.Sep.2016

Referendum u Republici Srpskoj (RS), održan uprkos zabrani Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preti jačanjem konfrontacije medjunarodne zajednice i predsednika RS Milorada Dodika, u koju mogu biti uvučene i Srbija i Rusija, ocenjuje današnji moskovski dnevnik Komersant.List piše da medjunarodna...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.