Đilas: Nisam kritikovao Vučića zbog Delevićeve, očekujem izvinjenje

Izvor: Blic, 24.Feb.2013, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Nisam kritikovao Vučića zbog Delevićeve, očekujem izvinjenje

Dragan Đilas demantovao je večeras izjavu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je kritikovao to što je Milica Delević bila deo delegacije države Srbije i istakao da očekuje da mu se on zbog toga izvini.

Očekujem da se Vučić zbog te neistine izvini, a podsećam ga da sam pre šest meseci javno podržao ideju da Delević, iako je DS opozicija, bude ministar u Vladi Srbije, naveo je Đilas u pisanoj izjavi.

Predsednik DS je naglasio da DS, za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razliku od nekadašnjih radikala, a današnjih naprednjaka, koji se za ulazak u Evropsku uniju zalažu tek dve godine, to radi konstantno 22 godine.

Iskreno sam srećan što Vučić danas ima takve stavove i iskreno žalim što ih nije imao i prethodnih 20 godina, jer bi u tom slučaju Srbija već uveliko bila članica Evropske unije, rekao je Đilas.

Vučić nema koga iz SNS da vodi u Berlin

Neka me sutra smene sa mesta gradonačelnika

Osvrćući se na učestale najave njegove smene sa funkcije gradonačelnika, Đilas je uzvratio da na tom mestu ne sedi jer mu je to najvažnije, već zato što su ga izabrali građani.

“Ako neko hoće da me smeni, neka to uradi sutra, rekao je Đilas i podsetio da je sa 25 godina i Slobodanu Miloševiću smeo da kaže šta misli i da mu tek sada ne pada na pamet da ćuti”, rekao je gradonačelnik Beograda.

Đilas je upitao i zašto Vučić vodi Milicu Delević u Berlin, a ne nekog iz svoje stranke.

“Iz SNS nema da povede nikoga ko ima veze sa evropskim integracijama. Koga će? Onog iz Kolubare, iz pečenjare? Sašu Mirkovića, Bašanovića, Vladu Cvijana, koji Saši Draginu, po rečima njegove supruge, nudi izlazak iz pritvora ako optuži premijera Srbije ili Vojvodine. Kako Dačić sa slobode i mesta premijera čeka istragu o njegovim kontaktima sa predstavnicima Šarićevog klana, a Saša Dragin mora da sedi u pritvoru", rekao je Đilas.

Predsednik DS je upitao kada će nam vlast saopštiti rezultate istrage o Cvijanu.

"Sam Vučić je obećao da će to biti hitno ispitano i ništa. Ali zato na mesto predsednika Vrhovnog suda dolazi čovek koji je oslobodio dokazanog kriminalca, koga je u tom sporu zastupao, gle čuda, baš Vlada Cvijan”, istakao je Đilas.

Srbija ulazi u ozbiljnu recesiju

On je najavio da će 17. marta biti održana Programska skupština DS, na kojoj će biti usvojen dugoročni plan nacionalnog oporavka Srbije, jer smatra da je ekonomija najvažnija. Đilas napominje i da će DS sledeće nedelje izneti nacrt plana po oblastima, otvoren za javnu raspravu.

“Ova zemlja ulazi u ozbiljnu recesiju, predstavnici krupnog kapitala se povlače iz poslova, verovatno neki od njih i iznose novac u inostranstvo. Prošlo je šest meseci i, osim šeika, nema ni jedne druge investicije. Evo, sad je vlast odlična, pravna država, nema krađe, nema korupcije, ali gde su investicije”, upitao je Đilas.

Napredak u evropskim integracijama je posledica spremnosti Vlade da na Kosovu prihvati svari koje nisu prihvatili Boris Tadić i bivša vlast, izjavio je Đilas, predsednik DS i gradonačelnik Beograda.

On je naveo da je dobijanje datuma za početak pregovora sa EU izuzetno važno za Srbiju, jer "nema boljeg puta od evropskog". Đilas je rekao i da će verovatno na jesen biti vanrednih izbora, jer smatra da je jasno da ova vlade na funkcioniše.

“Ako se ostavi po strani borba protiv kriminala i korupcije, ne vidim čime bi ova vlast mogla da se pohvali, pogotovo što su ekonomski pokazatelji gori nego u vreme vlade čiju je okosnicu činila DS”, istakao je on i pozvao građane da pogledaju u svoj džep.

Pre dve godine sam predložio smenu Jeremića

Neće biti koalicije DS i SNS

Upitan o eventualnoj velikoj koaliciji, Đilas je odgovorio da za to ne vidi nikakvu mogućnost.

“Neprihvatljivo mi je da sedim u vladi sa onima koji se ponašaju kao stranke koje su danas u vlasti ili ljudima koji u svojim ministarstvima imaju osobe koje prave spiskove nepodobnih nevladinih organizacija ili medija”, rekao je on.

Đilas je naveo da nije tražio od Glavnog odbora glasanje o njegovom stavu da ministri DS iz prethodne vlade vrate poslaničke mandate, ali je, kako je rekao, dozvolio izjašnjavanje, pošto se ta priča povela u medijima.

“Valjda stranka ima pravo da kaže Vuku Jeremiću - ti nas ne možeš da predstavljaš u parlamentu. Skandal je, sam po sebi, to što je on poslanik, a uopšte nije u Srbiji. “Da ti uzmemo mandat, nemamo pravo po zakonu. Ti onda predstavljaš sebe, nema problema, ali nemožeš u naše ime da govoriš u parlamentu”, rekao je Đilas.

On smatra da bi bilo neverovatno da Ustavni sud Srbije, na osnovu Jeremićeve inicijative, raspravlja o odluci stranačkog organa.

“Ja sam se iskreno zalagao pre dve godine da Jeremić bude smenjen sa pozicije ministra spoljnih poslova i da dođe Milica Delević, jer smatram da bi za Srbiju bilo bolje da je ona ministar, a ne Jeremić, ali je na kraju doneta drugačija odluka i ja sam je poštovao”, rekao je Đilas.

Petrović već duže vreme pravi svoju stranku

Prema Đilasovim rečima, u slučaju Dušana Petrovića nije tajna da on već duže vreme pravi svoju stranku i da je čekao način kako će da ispadne žrtva DS, jer ga “onaj diktator Đilas izbacuje iz stranke”.

“Nemam nikakav problem sa Petrovićem, ali su moja i njegova filozofija potpuno različite”, istakao je on.

Pošto je u Srbiji sada tema Kosova najvažnija, Dragan Šutanovac i Goran Bogdanović će, prema rečima Đilasa, ostati poslanici dok se ovo pitanje ne završi.

"Oni su povezani sa temom bezbednosti i situacije na KiM. Očekujem da se ta tema završi za mesec i nešto dana i da njih dvojica posle izađu iz parlamenta", dodao je Đilas.

Povezane vesti: Nikolić: Baš me briga ko će da pobedi u DS, ne valjaju ni Tadić ni Đilas Vladajuća koalicija pozvala na političko jedinstvo o KiM Tadić: Dobrodošle sve ideje o pitanju Kosova File: Hag ostaje uslov Srbija dostavila predlog rezolucije UN

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.