Dijalog početkom 2021, prelazna vlada nije tema

Izvor: B92, 01.Dec.2020, 12:10

"Dijalog početkom 2021, prelazna vlada nije tema"

Beograd -- Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sa predstavnicima Evropskog parlamenta razgovarati o nastavku međustranačkog dijaloga.

O ovome će se razgovarati nakon usvajanja budžeta u skupštini, a dijalog će, kako očekuje, biti nastavljen početkom sledeće godine. Dačić napominje da formiranje prelazne vlade nije predmet dijaloga.

Dačić je tako odgovorio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na poslaničko pitanje poslanika SDA Sadnžaka Enisa Imamovića, koji ga je pitao kada će dijalog biti nastvaljen, te ocenio da je neophodno formiranje prelazne vlade, kao i da mediji budu slobodni.

Dačić je podsetio da nije bio poslanik u prethodnom mandatu, ali je, kaže, informisan pismeno da je 90 odsto dogovorenog u prethodnoj fazi i sprovedeno i implementirano različitim izmenama zakona i donošenjem podzakonskih akata.

Na komentare Imamovića da je dijalog trebalo da se nastavi odmah posle izbora, Dacicć je podsetio da je za predsednika skupštine izabran 22.oktobra i da je od tada prošlo tek nekih mesec dana.

Dačić je naveo da je između bivše predsednice parlamenta Maje Gojković i evropskog zvaničnika Dejvida Mekalistera dogovoreno da Evropski parlament pomogne u međustranačkom dijalogu i da se druga faza obavlja nakon parlamentarnih izbora do održavanja sledećih izbora.

“Taj dogovor ostaje, ali niko ne očekuje i nije očekivao da će taj dijalog biti nastavljen u ovih mesec dana koliko smo krenuli da radimo. Narodna skupština ostaje pri dogovoru koji je ranije postignut. Dijalog će biti nastavljen, u međuvremenu se uslovi promenili, sada treba razgovarati i o format, jer neke stranke nisu u parlamentu”, podvukao je Dačić.

Dačić je ukazao da i EP sada zbog korona virusa radi onlajn i da su se u tom smislu dogovorili da će se obaviti razgovori nakon usvajanja budžeta da se vidi ko su predstavnici EP koji će učestvovati u dijalogu, kada će tačno početi, a sigurno će, kaže, to biti početkom sledeće godine.

Imamović je rekao da je u prethodnoj fazi dogovoreno da će se razgovori vlasti i opozicije nastaviti odmah posle izbora, navodeći da je to bio glavni razlog zbog čega je stranka kojoj pripada prihvatila da učestvuje u “nefer i nedemokratskim izborima”.

“Od izbora je proslo šest meseci, a dijalog nije nastavljen. Zašto? Umesto toga imamo najavu novih izbora, manje od dve godine da promenimo uslove. Očigledno trošite vreme kako bi ovaj nedemokratski sistem doveli do izborne godine a potom koristili izgovor kako se zakoni ne menjaju u izbornoj godini”, smatra Imamović.

Sve to, po njemu, dokazuje da organizator razgovora mora da bude Evropska unije, kao i garant da će se dogovoreno sprovoditi.

Imamović je rekao da će pozvati EU da više ne otvara poglavlja Srbiji sve dok se dogovoreni mehanizmi za unapređenje izbornih uslova u potpunosti ne implementiraju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić: Dijalog početkom 2021, prelazna vlada nije tema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sa predstavnicima Evropskog parlamenta, nakon usvajanja budžeta u skupštini, razgovarati o nastavku međustranačkog dijaloga, koji će, kako očekuje, biti nastavljen početkom sledeće godine, ali napominje da formiranje prelazne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.