Danas moguće potpisivanje sporazuma sa EU

Izvor: Blic, 29.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas moguće potpisivanje sporazuma sa EU

Predstavnici Srbije danas bi mogli da potpišu sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP) ukoliko šefovi diplomatija EU prihvate pismene ili usmene garancije predsednika Srbije Borisa Tadića da će Srbija u narednom periodu biti posvećena okončanju saradnje sa Haškim tribunalom. Problem je, međutim, u tome što se u obe opcije sporazuma, koje Holandija i Belgija razmišljaju da ponude Srbiji, zahteva promena sporazuma koji je Srbija parafirala u novembru, saznaje „Blic" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz srpske delegacije.

- To znači da bi prvobitno parafiran tekst SSP bio izmenjen i bilo bi dovedeno u pitanje da li potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić pod tim okolnostima ima ovlašćenje za njegovo potpisivanje - objašnjava naš sagovornik iz vrha srpske vlasti.

Izvor „Blica" objašnjava da prema prvoj opciji Holandija i Belgija traže da se sporazum sa EU dopuni odredbom po kojoj bi Srbiji bilo ponuđeno potpisivanje sporazuma, ali bi njegova primena bila odložena do ratifikacije. Druga opcija o kojoj Brisel i Hag razmišljaju omogućila bi Srbiji da odmah počne sa korišćenjem pogodnosti sporazuma, ali bi ugovor bio oročen na određeni vremenski period u kome bi Srbija trebalo da isporuči Ratka Mladića Tribunalu u Hagu. Sporazum bi u tom slučaju bio koncipiran tako da, ukoliko u tom vremenskom periodu Srbija ne ispuni obaveze prema haškom sudu, on prestaje da važi.

Šefovi diplomatija EU bi danas iz Luksemburga trebalo da upute „pozitivan signal" i „pravu poruku evropski opredeljenoj Srbiji" o konkretnoj, opipljivoj perspektivi ulaska u Evropsku uniju, izjavili su sinoć čelnici EU, Dimitrij Rupel i Oli Ren.

Predsedavajući današnjeg zasedanja Rupel, istakao je da bi većina ministara evropske dvadesetsedmorice želela da se već danas potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Ali, kako je Rupel precizirao, u toku su razgovori i „prijateljska ubeđivanja" s ciljem da se „postigne nagodba i rešenje, tako da EU bude u stanju da pošalje pozitivan signal srpskoj javnosti. „Krajnje je važno da evropski opredeljena Srbija dobije pravu poruku iz Luksemburga", ocenio je slovenački ministar.

„Šta će biti tačan mehanizam, sadržina i šta će sobom nositi ta poruka, još nije stopostotno jasno. Ako pitate mene, ja bih svakako više voleo da se u sutra potpiše taj sporazum. A to je i mišljenje većine mojih kolega i administracije EU, da tako kažem", objasnio je sinoć slovenački ministar.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče da Srbija prihvata da potpiše samo tekst sporazuma kakav je već parafiran. On je kazao da očekuje da će danas na ministarskom sastanku EU Srbiji biti poslata „politička poruka podrške", nakon čega je, prema njegovim rečima, potpisivanje SSP tehničko pitanje, mada veruje da do potpisivanja može doći i danas.

Posle umekšavanja stava Holandije i Belgije, predstavnici DS-a i DSS-a su otvaranje mogućnosti za potpisivanje sporazuma sa EU ponovo iskoristili za obračunavanje u izbornoj kampanji.

Odlazeći premijer i lider DSS Vojislav Koštunica nazvao je potpisivanje SSP antidržavnim i protivustavnim činom.

- Kvalifikovao sam delo. To je poruka onima u Srbiji koji bi da potpišu sporazum i poruka Briselu - rekao je Koštunica, ističući da potpis na sporazumu neće obavezivati Srbiju. Koštunica je rekao da bi 17 država članica EU koje su priznale Kosovo u trenutku potpisivanja sporazuma smatrale da se na teritoriji Srbije nalaze dve države - Srbija i Kosovo.

Boris Tadić je, s druge strane, objasnio da ne želi da licitira da li će SSP danas biti potpisan, ali da smatra da to treba učiniti što pre. Tadić je rekao da je nevažno je da li će on ili potpredsednik Vlade Božidar Đelić staviti potpis na sporazum, smatrajući najvažnijim da on bude potpisan što pre.

- Narod se plaši da se potpisivanjem SSP priznaje nezavisnost Kosova. Svako ko vidi taj sporazum, videće da nema nikakvog osnova za takav stav. Može da se obmanjuje narod, građanstvo, to uvek u politici imate, ali samo u sistemima koji nisu demokratski, u kojima ne vlada zdrava logika - rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je podsetio da je član 135 sporazuma sa EU pisala DSS zajedno sa evropskim pregovaračima, trudeći se da zaštiti naš teritorijalni integritet. On je istakao da nije važno da li će sporazum sa EU biti potpisan sutra ili za mesec dana, ali je bitno da se to dogodi ubrzo, kako bi Srbija do kraja godine mogla da zvanično postane kandidat za članstvo, čime bi bio osiguran bolji život njenih građana.

Inače, ukoliko se potpisivanje SSP ne obavi danas na sastanku Saveta ministara EU u Luksemburgu, druga mogućnost o kojoj se razmišlja u Briselu je da se na sastanku u Luksemburgu postigne dogovor o potpisivanju SSP, a da se sam čin odloži za nekoliko dana, ali da bude pre parlamentarnih izbora u Srbiji 11. maja. Treća mogućnost koju spominju evropski diplomatski izvori je da se na sastanku postigne dogovor i pošalje „simbolična politička poruka" Srbiji, ali da se potpisivanje odloži za vreme posle izbora.

Oliver Dulić: Trgovinski sporazum, a ne predaja Kosova

- SSP je, pre svega, trgovinski sporazum koji podrazumeva niz ekonomskih benefita za Srbiju. SSP nije „Solanin sporazum", a pogotovo nije sporazum kojim se priznaje nezavisno Kosovo - naglasio je Oliver Dulić, predsednik Skupštine Srbije. On je rekao da je SSP prvi ugovorni dokument između Srbije i EU, koji se odnosi, pre svega, na trgovinske i ekonomske odnose Srbije i EU.

„SSP bi otvorio granice EU za srpske proizvode, granice Srbije za sve proizvode iz EU koje Srbija u ovom trenutku ne proizvodi i odredio prelazne periode kada će se proizvodi iz EU uvoziti u Srbiju bez carina", rekao je Dulić. Tim sporazumom, prema njegovim rečima, rejting zemlje bi porastao i Srbija bi postala zemlja koja je veoma atraktivna za strane investitore, a omogućio bi joj pristup različitim fondovima, otvaranje novih radnih mesta, ekonomsku izvesnost i bolju budućnost za sve građane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.