Danas: Dačić zabrinuo zapadne ambasade

Izvor: Blic, 26.Nov.2013, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas: Dačić zabrinuo zapadne ambasade

Ambasade najmoćnijih zapadnih zemalja u Beogradu veoma su zabrinute zbog izjave premijera Srbije Ivice Dačića da Zapad "približava Srbiju Rusiji", koju tumače kao mogući "proruski zaokret" prvog čoveka srpske vlade, piše u "Danasu" od utorka, pozivajući se na dobro obaveštene izvori iz vrha Vlade Srbije.

Do tih izvora su, kako navodi beogradski dnevnik, stigle zabrinute reakcije više ambasada, odnosno molbe za pojašnjenje Dačićevih poruka iz intervjua americkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novinskoj agenciji Asošijejted pres.

Ambasade sada pažljivo analiziraju izjave Ivice Dačića, uz bojazan da predsednik Republike Tomislav Nikolić, kojeg generalno govoreći smatraju za "ruskog čoveka", dobija saveznika u zagovaranju više nego bliskih odnosa Beograda i Moskve, dodaje "Danas".

- Oni (na Zapadu) koji kritikuju Srbiju zbog bliskosti i partnerstva sa Rusijom treba da se zapitaju zašto nisu ponudili takve odnose Srbiji. Ja Zapadu uporno govorim da je Srbiji potreban strateški partner i na Zapadu... Ali oni uopšte nisu zainteresovani“ - izjavio je Dačić u intervjuu za AP.

Dačić je, takođe, odbacio optužbe srpskih prozapadnih opozicionih stranaka da je energetski sporazum iz 2008, prema kome je Srbija prodala 51 odsto naftnog i gasnog monopola "Gaspromu" u okviru sporazuma "Južni tok", utro put za rusku ekonomsku i političku dominaciju u zemlji.

On je naglasio da se kritičari "plaše ruskog prisustva u ovom delu sveta".

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić zabrinuo zapadne ambasade

Izvor: Akter, 26.Nov.2013

Ambasade najmoćnijih zapadnih zemalja u Beogradu veoma su zabrinute zbog izjave premijera Srbije Ivice Dačića da Zapad "približava Srbiju Rusiji"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.