Dačić razgovarao s ministrom inostranih poslova Palestine

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jan.2017, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić razgovarao s ministrom inostranih poslova Palestine

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je u Vitlejemu razgovarao s palestinskim ministrom inostranih poslova Rijadom Al-Malikijem o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i međunarodnim pitanjima, saopštilo je večeras iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je zahvalio Al Malikiju što ga je pozvao da Božić dočeka u Vitlejemu i rekao da je to za njega poseban doživljaj koji neće zaboraviti, piše u saopoštenju.

"Moja poseta je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << još jedna potvrda velikog prijateljstva koje postoji između Srbije i Palestine. Naši odnosi su veoma razvijeni, imamo dosta poseta i kontakata, i sa tim treba da nastavimo i dalje," rekao je Dačić.

Podsetio je da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio u poseti Palestini, a u poseti Srbiji je bio palestinski predsednik Mahmud Abas s kojim je Dačić danas takođe razgovarao.

Dačić i Al-Maliki su konstatovali da postoji visok stepen razumevanja Srbije i Palestine.

"Cenimo saradnju koju na multilateralnom planu imamo sa Palestinom. Srbija je imala veoma pozitivne stavove kada je reč o mnogim pitanjima na međunarodnom nivou i glasala je po mnogim pitanjima u interesu Palestine. Veoma smo zahvali Palestini za rezumevanja naše pozicije kada je reč o Kosovu," rekao je Dačić koji razgovara i s drugim palestinskim zvaničnicima.

,Srbija se zalaže za dijalog Izraela i Palestine putem kojeg će se doći do mirnog i trajnog rešenja, a koje će se bazirati na uvažavanju obostranih interesa, rekao je Dačić. Dačić i Al-Maliki razmenili su mišljenja o Međunarodnoj konferenciji koja će se 15. januara održati u Parizu i o potrebi međunarodne posvećenosti obnavljanju izraelsko-palestinskog dijaloga, pregovora i postizanje rešenja.

Dačić je rekao da je Srbija protiv dvostrukih standarda u međunarodnoj zajednici i nametanja jednostranih rešenja.

Dačić je rekao da dve strane žele što bolje odnose, te su se dogovorili da se formira Mešoviti komitet, na čijem čelu bi biti ministri Al Maliki i Dačić. Komitet bi mogao da se prvi put sastane već u prvoj polovini ove godine u Beogradu.

"Želimo da razvijamo ekonomsku saradnju, da omogućimo razvoj turizma kroz proces ukidanja viza", rekao je Dačić. Podsetio je da su se hiljade stranih studenata školovale u Jugoslaviji i da su mnogi, koji su sada u Palestini, "naše blago". Dačić je rekao da Srbija želi da nastavi stipendiranje stranaca i naveo da stipendije sada ima 16 Palestinaca.

Dačić će sutra posetiti grob palestinskog vođe Jasera Arafata, kako je rekao, "velikog prijatelja Jugoslavije i predsednika Tita".

Dačić i predsednik Abas su posetili patrijarha jerusalimskog Teofila Trećeg, a Dačić će u Crkvi rođenja Hristovog u Vitlejemu prisustvovati liturgiji i paljenju badnjaka.

Šef srpske diplomatije u subotu završava poseti Izraelu i Palestini. On je u četvrtak razgovarao s izraelskim zvaničnicima.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić razgovarao s ministrom inostranih poslova Palestine

Izvor: Beta, 06.Jan.2017

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je u Vitlejemu razgovarao s palestinskim ministrom inostranih poslova Rijadom Al-Malikijem o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i međunarodnim pitanjima, saopštilo je večeras Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.Dačić je zahvalio Al Malikiju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.