Dačić ponosan što je prvi ministar koji je posetio Kinu koja se bori s koronavirusom

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Feb.2020, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić ponosan što je prvi ministar koji je posetio Kinu koja se bori s koronavirusom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je danas šefu kineske diplomatije Vang Jiu da je Srbija solidarna sa Kinom u borbi protiv koronavirusa, kao i spremnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića da 15. i 16. aprila učestvuje na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Dačić je rekao da je ponosan što je prvi ministar spoljnih poslova posetio Kinu u ovim teškim trenucima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Veliko >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mi je zadovoljstvo što sam ovde ali istovremeno osećam i veliko žaljenje jer u predivni Peking dolazim u vreme najvećih izazova sa kojima se Kina suočava u svojoj novijoj istoriji", rekao je šef srpske diplomatije.

On je naveo da je njegova poseta potvrda izvanrednih strateških odnosa i čeličnog prijateljstva ali je i pokazatelj solidarnosti i punog poverenja koje Srbija ima u sposobnost Kine da suzbije, kako je rekao "demonsku bolest", kako je ovaj virus nazvao kineski predsednik Si Đinping.

Srbija duboko saoseća i sa zabrinutošću prati sve aktivnosti koje kineski narod i država preduzimaju u borbi protiv koronavirusa, na šta ceo svet treba da gleda sa dubokim poštovanjem, rekao je Dačić.

"Mogu da kažem da je Kina na braniku odbrane celog sveta u borbi protiv ovog virusa", naveo je on.

Dačić je rekao da ga raduju informacije o opadanju broja obolelih i povećanju broja izlečenih, kao i da ima sve manje novih slučajeva širenja ovog virusa van provincije Hubei.

"To sve ukazuje da se širenje ove infekcije stišava, da će ona biti stopirana i želimo Kini da što pre pobedi ovu bolest i u tome ima našu jaku podršku", rekao je Dačić.

Srbija je mala zemlja, ali ne ostavlja prijatelje u nevolji, solidarna je sa Kinom i kineskim narodom, rekao je Dačić.

On je najavio da će Srbija u narednim nedeljama uputiti pomoć Kini u medicinskoj opremi, o čemu je Vlada već donela odluku.

"Želim da prenesem poruku predsednika Vučića koja je upućena i predsedniku Si Đinpigu i kineskom narodu, koju je on preneo i ministru Vang Jiu tokom susreta u Minhenu, a to je da smo mi solidarni da podržavamo kineskom rukovodstvo da se izbori sa ovom velikom nedaćom", rekao je Dačić.

On je preneo spremnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Kinu 15. i 16. aprila radi učešća na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Dačić je rekao da se kineskim kolegom Vang Jiem dogovorio da uspostave redovnu komunikaciju odnosno da imaju redovne bilateralne sastanke svake godine dodajući da su bilateralni odnosi dve zemlje odlični.

On je naveo da je Srbija je jedna od retkih zemalja koja ima tu privilegiju da sa Kinom ima Sporazum o ukidanju viza i dodao da prisustvo kineskih kompanija ima veliki značaj za razvoj Srbije.

Dačić je zahvalio Kini na principijelnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kada je reč o rešavanju problema Kosova i ponovio podršku Srbije politici jedne Kine i njenim stavovima po pitanju Tajvana, Tibeta i Sinđijanga.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dačić: Ponosan sam što sam prvi ministar koji je posetio Kinu koja se bori s korona virusom

Izvor: Danas, 26.Feb.2020

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je danas šefu kineske diplomatije Vang Jiu da je Srbija solidarna sa Kinom u borbi protiv korona virusa, kao i spremnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića da 15. i 16. aprila učestvuje na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.