Dačić: Uspeh borbe protiv terorizma zavisi od saradnje država

Izvor: RTS, 06.Feb.2019, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Uspeh borbe protiv terorizma zavisi od saradnje država

Srbija pruža punu podršku borbi protiv terorizma i spremna je da pruži aktivan doprinos toj borbi, poručio je u Vašingtonu potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je upozorio da kao posebno rizično područje za regrutovanje pripadnika DAEŠ-a, vidi Kosovo i Metohiju.
Učestvujući na Ministarskoj konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv DAEŠ-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kojoj se visokim svetskim zvaničnicima obrtio i predsednik SAD Donald Tramp, Dačić je podsetio da se Srbija toj koaliciji priključila krajem 2014. i time, kako je rekao, potvrdila svoje opredeljenje da doprinese globalnim naporima u suočavanju sa bezbednosnim izazovima. 

Istakavši da mu je čast što učestvuje na ovom skupu i uz zahvalnost svima na doprinosu zajedničkoj borbi i vojnoj pobedi nad DAEŠ -om, Dačić je kazao da smo u godinama i decenijama za nama svedoci postepene transformacije terorizma u globalni fenomen. 
"Pojavom DAEŠ-a i njegovih filijala terorizam je dobio na novoj formi organizacije, ali i okrutnosti. Srbija je na vreme prepoznala ovu pretnju i među prvima se priključila Globalnoj koaliciji za borbu protiv DAEŠ-a. Kao članica Koalicije, Srbija je kroz različite vidove pomogla iračku vladu i spremna je da u skladu sa svojim kapacitetima i ubuduće pruža podršku Koaliciji", naveo je ministar Dačić.
Smatra da ne greše oni koji kažu da je 21. vek otpočeo napadom na Kule bliznakinje u Njujorku - od tog događaja do danas terorizam predstavlja glavnu preokupaciju svetske javnosti. 
"Dolazim iz zemlje koja se još početkom devedesetih godina suočila sa zlom međunarodnog terorizma kada se u građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije uključilo preko sedam hiljada stranih boraca koji su došli iz raznih delova sveta, uglavnom avganistanskih veterana", naveo je Dačić.
To zlo tada, istakao je, nije bilo na adekvatan način prepoznato od međunarodne zajednice.
"Mnogi od terorista koji su učestvovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije kasnije su učestvovali u napadima na Njujork, Madrid i druga mesta. Mnogi od njih bili su uzor i učitelji teroristima koji su kasnije sejali smrt širom sveta", istakao je Dačić.
Ukazao je da je rat na prostoru bivše Jugoslavije bio je poligon za vojnu obuku terorista, a što je još opasnije, istakao je, učionica radikalizma i ekstremizma.
"Seme ekstremizma i radikalizma koje je tu posejano daje svoje gorke plodove u Iraku i Siriji u koju je sa prostora bivše Jugoslavije otišlo više stotina terorista da se bore u redovima DAEŠ-a, odlaze čitave porodice i to je zastrašujuća istina sa kojim se moramo suočiti", naveo je on.
"Pred sudovima već je izrečeno više presuda ekstremistima" 
Istakao je i da je preko 20.000 stranih boraca stiglo iz čitavog sveta, uglavnom iz evropskih država. 
Većina tih ljudi se, kazao je, vratila, ili će se vratiti sa borbenim iskustvom i dodatno zatrovana ekstremizmom. Veoma mali broj njih se vratio razočaran, naveo je Dačić.
"Smatramo da se nalazimo u veoma kritičnom trenutku za potpuno slamanje ekstremističkih pokreta, pre svega DAEŠ -a, i da je u ovom momentu od izuzetne važnosti sprečiti njegovo reaktiviranje i vraćanje u život. Srbija može i želi da u tome doprinese, i da ovom globalnom naporu pruži puni doprinos", rekao je Dačić.
Podsetio je da je Srbija još pre pet godina uvela u svoje zakonodavstvo, kao teško krivično delo, učešće u ratovima u inostranstvu, vrbovanje, finansiranje i obučavanje ekstremista. 
"Pred našim sudovima već je izrečeno više presuda ekstremistima, i to od šest do 11 godina zatvora, jer su se borili u Siriji na strani DAEŠ -a, prikupljali novac za tu borbu i regrutovali nove borce. Kao posebno rizičnu područje za regrutovanje pripadnika DAEŠ-a, vidimo Kosovo i Metohiju, odakle je, prema procenama, na strani DAEŠ-a ratovalo više od tri stotine ekstremista, čime se, procentualno u odnosu na broj stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije u redovima DAEŠ -a", ukazao je ministar Dačić.
Upozorio je da je povratak bilo koga od njih u region "svojevrstan bezbednosni rizik i pretnja za naše društvo, i mi se moramo posebno oštro obračunati sa svakom njihovom eventualnom namerom da virus terorizma sa ratnog područja prenesu na Balkan". 
"U tom smislu, čvrsto se zalažemo za još intenzivniju saradnju službi bezbednosti, policijskih i pravosudnih organa u borbi protiv terorističkih organizacija, posebno u borbi protiv finansiranja terorizma i onih koji regrutuju i obučavaju teroriste. Od uspeha u toj saradnji direktno će zavisiti bezbednost naših građana i naših država", kazao je šef srpske diplomatije.
Uspeh borbe protiv terorizma zavisi od saradnje država
Gotovo da nema grada u svetu koji nije bio žrtva terorističkih akata, ocenio je Dačić. Istakao je da će uspeh borbe protiv terorizma zavisiti od saradnje država, odnosno bezbednosnih struktura, policija, bezbednosnih službi. 
Dačić je, u Vašingtonu gde je učestvovao na Ministarskoj konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv DAEŠ-a, naveo da je Srbija spremna da borbi protiv terorizma pruži veoma aktivan doprinos.
Istakao je da je veoma bitno i to što se predsednik Donald Tramp obratio na konferenciji jer, kaže, to je pokazalo da je borba protiv terorizma tema koja je visoko na agendi SAD.
"Srbija je deo Koalicije za borbu protiv DAEŠ-a. Upozoravamo na to da postoje veliki problemi, naročito kada je reč o regrutovanju stranih boraca iz našeg regiona", rekao je Dačić.
Ministar spoljnih poslova je podsetio da je teritorija Kosova i Metohije, kada se gleda ukupan broj stanovnika, teritorija sa koje je bilo najviše učesnika ratova u redovima DAEŠ-a.
"Veliku opasnost predstavlja to da će se oni vratiti u naš region i da će se preneti teroristička dejstva i na naš region", istakao je Dačić. 
Kaže da, imajući sve to u vidu, Srbija će nastaviti sa svojim aktivnim učešćem u Koaliciji za borbu protiv DAEŠ-a.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Uspeh borbe protiv terorizma zavisi od saradnje država

Izvor: Blic, 06.Feb.2019

Gotovo da nema grada u svetu koji nije bio žrtva terorističkih akata, ocenio je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i istakao da će uspeh borbe protiv terorizma zavisiti od saradnje država, odnosno bezbednosnih struktura, policija, bezbednosnih službi.

Nastavak na Blic...

Dačić: Srbija spremna da pruži aktivan doprinos borbi protiv terorizma

Izvor: Beta, 06.Feb.2019

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras u Vašingtonu, gde je učestvovao na konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države, da je Srbija spremna da pruži "veoma aktivan doprinos" borbi protiv terorizma."Uspeh borbe protiv terorizma zavisiće od saradnje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.