Dačić: Sutra je istorijski dan za Srbiju

Izvor: Politika, 20.Jan.2014, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Sutra je istorijski dan za Srbiju

BEOGRAD – Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je uoči sutrašnje prve međuvladine konferencije sa EU u Briselu da je ponosan što je jedan od retkih srpskih premijera koji može da se pohvali istorijskim rezultatom koji će buduće generacije pamtiti.

„Sutra je za Srbiju istorijski dan jer prvi put možmo da kažemo da će se nešto desiti, a ne samo da ćemo nešto najavljivati”, kazao je Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gostujući na TV B92.

Premijer je podsetio da će osim njega, u srpskoj delegaciji biti i potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministri Ivan Mrkić i Branko Ružić i glavni pregovarač Tanja Miščević, a da će ispred EU na sastanku biti šef grčke diplomatije i komesar za proširenje Štefan File.

„Vlada Srbije je usvojila uvodnu izjavu koja će sutra biti predstavljena i taj dokument sadrži stav Srbije o pregovaračkom okviru EU i naš pogled na pregovarački tok i pozicije. On se tiče izgradnje koncepta društva ka kojem Srbija treba da ide, a EU je ne samo cilj već i sredstvo kojim ćemo da modernizujemo svoj sistem”, zaključio je Dačić.

Nismo kočničari, već predvodnici reformi

BEOGRAD – Predsednik Vlade Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da socijalisti nisu kočničari reformi, već da su, naprotiv, bili predvodnici reformskih procesa, tako da to pitanje ne može biti izgovor za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Dačić je, gostujući na TV B92, rekao da se izbori raspisuju onda kada je nemoguće da stranke vladajuće koalicije rade zajedno, a to, kako je rekao, nije slučaj kada je reč o koaliciji koja čini Vladu Srbije.

„Mi ne možemo da čekamo da političke stranke donesu odluku šta će biti, a da za to vreme Srbija stoji. Ja sam više za nastavak posla i reforme nego za izbore, jer previše je posla pred nama”, rekao je Dačić.

Upitan da prokomentariše najave medija da će njegov nekadašnji šef kabineta Branko Lazarević biti saslušan u vezi sa odbeglim narko-bosom Darkom Šarićem, Dačić je rekao da svako ko ima saznanja u vezi sa tim treba da bude saslušan.

Dačić je istakao da je vlada potpuno jedinstvena po pitanju borbe protiv kriminala i korupcije, i sam kritikovao nedavnu izjavu ministra bez portfelja Branka Ružića o jednom od osumnjičenih za korupciju, na koju je oštro reagovao i vicepremijer Aleksandar Vučić.

„Razgovarao sam sa Ružićem i mislim da ta izjava nije bila dobra. Nema nejedinstva u vladi kada je reč o tim temama. Takve izjave ne treba da se daju i treba se čuvati toga”, upozorio je Dačić, i dodao da sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem nije razgovarao o eventualnoj smeni Ružića sa ministarske funkcije.

Komentarišući svoj izostanak sa konferencije za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati dosadašnje istrage o ubistvu Slavka Ćuruvije, Dačić je istakao da se on i Vučić ne kriju jedan od drugog, već da naprosto nije bilo predviđeno da na tom događaju učestvuje.

Odgovarajući na sugestije da je njegovo neprisustvovanje posledica toga što se u javnosti kao mogući naručilac pominje supruga nekadašnjeg lidera SPS Mirjana Marković, Dačić je rekao da želi da se istina do kraja rasvetli.

„Nikada nisam stopirao bilo šta što bi moglo imati političke implikacije, naprotiv u interesu mi je da se to reši”, rekao je Dačić.

„Neka se otkrije ko je nalogodavac i ko god da je treba da odgovara. Što se tiče stranke koju vodim, mi nismo bili partija koja je ubijala ljude i ko god je to uradio treba da odgovara. Da li će se doći do nalogodavaca to u ovom trenutku niko ne može da pretpostavi”, rekao je Dačić.

Tanjug

objavljeno: 20.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijer Dačić: Bolje da završimo šta smo počeli nego izbori

Izvor: Blic, 20.Jan.2014

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se više zalaže za nastavak započetih poslova i reformi u zemlji, nego za vanredne parlamentarne izbore. ..- Ne možemo da čekamo. Ja sam više za nastavak posla i za reforme nego za izbore. Mislim da je previše posla pred nama - kazao je Dačić...

Nastavak na Blic...

Dačić za nastavak posla, a ne za izbore

Izvor: Beta, 20.Jan.2014

BEOGRAD, 20. januara 2014. (Beta) - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedeljak da se više zalaže za nastavak započetih poslova i reformi u zemlji, nego za vanredne parlamentarne izbore..."Ne možemo da čekamo. Ja sam više za nastavak posla i za reforme nego za izbore. Mislim da je previše...

Nastavak na Beta...

Ako zapne s Kosovom, zapinju i pregovori

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jan.2014

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će pregovori sa Evropskom unijom /EU/ zapeti, "ako išta zapne oko odnosa s Kosovom i Metohijom".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.