Dačić: Srbija vas neće ostaviti

Izvor: B92, 15.Nov.2013, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija vas neće ostaviti

Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić završio je nešto posle 14 časova posetu severnom delu Kosovske Mitrovice.

On je, nakon što je okončan skup Građanske inicijative "Srpska" na kojem je govorio, prošetao centralnom ulicom do mosta na Ibru i zadržao se u jednom od kafića nešto više od pola sata.

Potom je uz pratnju policije napustio Kosovsku Mitrovicu. Dačić je stigao oko 12.30 u severni deo Kosovske Mitrovice, gde ga je aplauzom dočekalo više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hiljada građana na centralnom trgu Šumadija.

Građani su ranije danas ispunili centralni gradski trg Šumadija, a okupljeni su nosili zastave Srbije i "Srpske". Na skup u severnom delu Kosovske Mitrovice došlo je i više autobusa iz drugih delova Kosova i Metohije.

Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je građane Kosovske Mitrovice da izađu na ponovljene lokalne izbore u nedelju i tako pokažu jedinstvo, jer je to, dodao je, jedini put do Zajedice srpskih opština, ali i jedini način da se odbrani Srbija i da nastavi da pomaže Srbima s Kosova.

Dačić je, obraćajući se na završnoj konvenciji Građanske inicijative "Srpska" u centru Kosovske Mitrovice, poručio da Srbija ne može da se brani puškama i tenkovima već samo jakim političkim vezama i pametnim odlukama.

"Morate da shvatite, da nam pomognete da biste sebi pomogli, da možemo da vam pomažemo i dalje. Lako je doneti odluku tvrdoglavo i udarati glavom u zid. Naš cilj nije da lupamo glavom o zid već da ga srušimo. Zato morate da izađete na izbore", rekao je Dačić pred 5.000 okupljenih građana.

Izlazak na izbore nije da bi se pomoglo Prištini i kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, već zato što je to jedini način da Srbi na Kosovu imaju vlast koju ne priznaje jedino Beograda, već i Priština, a što je najvažnije i međunarodna zajednica, jer bez njihovog priznanja ne možemo ništa da uradimo".

"Napravite izbor da bude u srpskom interesu. Važno da Srbi budu jedinstveni, da zaboravimo razlike između političkih partija i da treba da imamo najjaču političku partiju na Kosovu, a to je Srpska partija", rekao je Dačić.

Ovde se radi o odbraniti interesa Srbije, a ne o tome kako izdati te interese, naveo je Dačić i dodao:

"Danas se Srbija ne brani više puškom, moramo da je branimo pobedom na izborima. Dosta je bilo poraza na izborima i svim drugim stvarima na Kosovu. Ajde, korak po korak, pobeda na izborima, konstituisanje Zajednice srpskih opština, naših organa, policije, pravosuđa...Od 1999. Srbija je prisutna, ali iz Beograda. Nama treba srpski centar vlasti ovde na severu, u Kosovskoj Mitrovici".

Imamo jedan cilj, istakao je premijer, a to je da osvojimo više glasova nego albanski i bošnjački kandidat.

"Glasajte da možemo da imamo i dalje tu arteriju, odnosno venu saradnje sa Beogradom, da ljudi mogu da rade, primaju platu, penzioneri penzije, da vi odlučujete kako ćete dalje da živite. Srbija je i dalje na Kosovu i neće otići. Hoću da poželim sreću srpskoj stvari, srpskom interesu na Kosovu i našem jedinstvu. Partija je mnogo, ali Srbija i srpski interes je samo jedan", zaključio je Dačić.

Premijer Srbije ponovio je pred građanima Kosovske Mitrovice da ih Srbija nikada neće ostaviti, poručio im da ni oni ne smeju ostaviti Srbiju, ali i da ne smeju da ponavljaju greške iz istorije koje su dovodile do raseljavanja.

"Danas je jasno da ne biste ovo mogli da odbranite i mi ne bismo bili danas ovde da nije bilo Srbije. Budite danas iskreni, svi to znate ovde. Da nije bilo Srbije ovo ne bi bila teritorija na kojoj danas imamo četiri velike i značajne srpske opštine", rekao je Dačić.

A poručujući da ne smeju da ponavljaju greške iz prošlosti Dačić je podsetio na iskustvo Srpske Krajine.

"Rukovodstvo Republike Srpske Krajine igralo se sa svojim građanima. Gde su danas Srbi iz RSK, raseljeni i proterani uz najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata. Ne smemo da ponavljamo greške iz istorije", poručio je Dačić u Kosovskoj Mitrovici na završnoj konvenciji Građanskeinicijativa "Srpska" uoči ponovljenih lokalnih izbora.

Dačić je naveo da je u srpskoj istoriji bilo mnogo nejedinstva i naveo da je bivši predsednik SRJ i SPS Slobodan Milošević morao silom da natera rukovodstvo Republike Srpske da prihvati i potpiše Dejtonski sporazum.

"Tada su svi govorili da je to izdaja, a danas pitajte (predsednika RS) Milorada Dodika koji kaže da niko nikada ne bi bolji sporazum napisao i on je garantovao opstanak RS. S druge strane, sačuvali smo RS i Srbe".

Premijer je podsetio da je u Kosovskoj Mitrovici bio i kada se branio most, kada se proglašavala nezavisnost Kosova i Metohije, da je odatle nebrojeno puta upućivao poruke da Srbija nema pravo i neće nikada zaboraviti ovaj deo svoje teritorije i zaključio: "Srbija nikada neće napustiti i zaboraviti sever Kosova".

"Da ovde možemo da dođemo i za 100 godina"

"Da bismo formirali ZSO neophodno je da Srbi izađu na izbore. Srbija neće ostaviti Srbe na Kosovu, ali ni oni ne smeju da ostave Srbiju. Treba da imaju stavove globalne prirode, jer se sada ne napada Srbija samo teoretski i teorijski, nego praktično kada je reč o Kosovu - postavljaju se pitanja gde su alterantivni putevi, kako idu tokovi finansiranja, gde imate radni odnos, ko vas plaća", izjavio je Dačić novinarima posle mitinga Građanske inicijative "Srpska.

Najveća stvar je, dodao je premijer, da "ovde možemo da dođemo i za sto godina i da znamo da Srbi mogu ovde da žive", a ne da imamo srpske spomenike rasute po celom Kosovu, a da u njihovoj okolini žive Albanci.

Ističući da je važno da Srbi izađu na izbore, odnosno da gradonačelnik Mitrovice bude Srbin, Dačić je ocenio da bi to bio veliki podsticaj za formiranje Zajednice srpskih opština, jer je planirano da severna Mitrovica bude centar srpske vlasti na Kosovu.

"To je s našeg aspekta možda jedini način budućeg legalnog načina komunikacije i finansiranja života na Kosovu i Metohiji. Suočeni smo s pritiscima da to finansiranje bude transparentno. Međunarodna zajednica želi da ima uvid šta i koga plaćamo. Jedini legalan način jeste veza preko Zajednice srpskih opština", objasnio je premijer.

Nasuprot tome, posledice neizlaska bile bi, kako je naveo, loše, poruka bi bila loša ako bi Albanac bio gradonačelnik severne Mitrovice gde žive Srbi, i to ne bi moglo da zaživi, odnosno vodilo bi ka sukobima.

"To bi Srbiju dovelo u nemoguću poziciju da ne može da gleda mirno sta se dešava, a da ne može da pomogne, otvorio bi se lanac sukoba", uveren je Dačić.

Podsetivši da je za albanskog kandidata pre 15 dana glasalo 1.500 birača, a za Bošnjačkog 500, on je primetio da ako Srbi žele da Krstimir Pantić bude gradonačelnik moraju da izađu u dovoljnom broju.

"Ako nećemo to da uradimo posle svih objašnjenja pokazali bismo veliki nedostatak političke mudrosti i vođenja politike, i ugrozili bismo opstanak Srba na Kosovu", naglasio je Dačić.

Ovlašćenja Zajednice srpskih opština su već dogovorena, dodao je Dačić i naveo da se sada samo čeka severna Mitrovica.

"Svuda su izbori završeni i veoma smo zadovoljni rezultatima. Važno je da sada imamo jedinstven stav za ovih deset opština, plus, videćemo sa Gorom šta će da bude, dakle, imamo jedinstven pristup da te opštine treba da donesu odluku da li žele da pristupe Zajednici srpskih opština", rekao je Dačić i dodao da će nakon izbora početi rad na pisanju statuta.

"Mi smo definisali šta Zajednica treba da radi. To je veoma delikatno pitanje i zato ne bih o tome da raspravljamo dok ne završimo sve lokalne izbore", izjavio je Dačić, podsetivši da bi to značilo prvi put postojanje Zajednice srpskih opština u formalnom smislu.

Do sada su, naime, postojale institucije Srbije na Kosovu, a sada bismo mogli imati srpske institucije za koje niko ne može da kaže da su paralelne institucije, već bi bile legalne i legitimne, naveo je Dačić i dodao da se razmišlja i o otvaranju kancelarije Zajednice u Briselu, pri čemu treba, kako je rekao, koristiti sve legalne metode kakve, kakve su i drugi koristili.

"Podrška Prištine nekim listama ide u korist Srpskoj"

Premijer Ivica Dačić smatra da je činjenica da su pojedine srpske liste "stale na stranu Prištine" dobrodošla Građanskoj listi "Srpska", jer, kako kaže, "koji će Srbin da glasa za neku srpsku listu koju će da podrži Hašim Tači kazao je on u izjavi novinarima".

To bi, objasnio je, bilo kada bi on podržao Tačija u odnosu na Ramuša Haradinaja.

"Mislim da bi mu to mnogo pomoglo", procenio je Dačić.

On je odao priznanje ministru bez portfelja Aleksandru Vulinu i kandidatu za gradonačelnika Mitrovice Krstimiru Pantiću jer su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da se izabere najmanje loše rešenje.

Objašnjavajući da, ako je Pantić bio gradonačelnik do nedavno a izabran je na izborima koje je raspisala Srbija, pa to bude i sada nakon izbora posle briselskog sporazuma, Srbija time ništa nije izgubila.

"Ništa nismo izgubili, ništa nismo dali, a mnogo možemo da dobijemo", zaključio je Dačić i pozvao građane severne Mitrovice da izađu na izbore u nedelju.

"Nismo sveštenici da dolazimo u verske posete"

Dačić je izjavio da je bilo smešno što su neke ranije posete srpskih političara Kosovu tretirane i nazivane "verskim posetama", jer, kako je rekao, mi nismo sveštenici ili hodočasnici da dolazimo u verske posete.

Dačić je novinarima rekao da se u sličnim situacijama Beograd nije neodgovorno ponašao.

"Ja sam čak razmišljao da u odgovoru na zahtev Vlore Čitaku napišemo da može da ide samo u džamiju. Kuda to vodi", upitao je premijer i dodao da je princip za traženje odobrenja za posete ostao nepromenjen, te da Beograd to radi na ranije utvrdjeni način.

Nikada nismo imali direktan kontakt sa vlastima u Prištini, već je sve išlo preko Kancelarije EU, objasnio je on kako se dostavljaju zahtevi za odlazak na Kosovo.

Posetu premijera Srbije pratio je veliki broj domaćih i stranih novinarskih ekipa, koje su specijalno za ovu priliku došle u Kosovsku Mitrovicu, javlja Tanjug.

Sa centralnog gradskog trga Šumadija zbog mitinga su bili uklonjeni putnički automobili koji su bili parkirani, bina je natkrivena specijalno za ovu priliku, a policija je zatvorila sve prilazne ulice.

U severnom delu Kosovske Mitrovice vidljivo je pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policije.

Na centralnom gradskom trgu stacionirano je jedno vatrogasno vozilo, a u gradu su se mogle videti i mobilne patrole Kfora.

Kosovska Mitrovica je oblepljena plakatima Građanske inicijative "Srpske" na kojima je lik vicepremijera Aleksandra Vučića. Na skupu će učestvovaćati i ministri Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin.

U nedelju 17. novembra u severnom delu Kosovske Mitrovice biće ponovljeno glasanje na lokalnim izborima na tri biračka mesta.

Dačić je u četvrtak rekao da u Kosovsku Mitrovicu ne putuje da bi doživeo svečani doček, nego da bi još jednom pozvao Srbe da glasaju na ponovljenim izborima u tom gradu, koji su zakazani za nedelju. Premijer Dačić odlazi na završni miting građanske inicijative Srpska pred ponovljene izbore na tri birališta u Kosovskoj Mitrovici. Ne očekuje da će se ponoviti incidenti koji su obeležili glasanje.

"Ja ne idem tamo da bih imao spektakularan doček, niti da bih se sada iznenađivao ako neko bude zviždao ili ne znam ni ja - sukobljavao sa mnom ... Ja sam predsednik Vlade Republike Srbije i idem u severnu Kosovsku Mitrovicu! A ako predsednik Vlade Srbije nije dobrodošao u severnoj Mitrovici, onda je to pitanje nad kojim svi treba da se zamislimo", rekao je Dačić.

Premijer je o izborima u četvrtak razgovarao i sa šefom Misije Euleksa Berndom Borhardom o bezbednosnoj situaciji. U izjavi za B92 Borhard najavljuje veće prisustvo bezbednosnih snaga oko biračkih mesta u severnoj Mitrovici.

U severnoj Mitrovici će u nedelju, 17. novembra biti ponovljeni lokalni izbori u tri izborna centra, gde može da glasa oko 23.000 glasača. U tim centrima izbori su prekinuti 3. novembra oko 17h, nakon što su na njih upali maskirani ljudi i razbili glasačke kutije.

U prvom krugu lokalnih izbora na Kosovu izabrani su čelni ljudi u opštinama na severu - Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, kandidati "Srpske", saopštila CIK.

Mihajlović: Izlazak na izbore čuva radna mesta

Ministarka energetike Zorana Mihajlović pozvala je građane Kosovske Mitrovice da u nedelju izađu na ponovljene lokalne izbore, poručivši da je to jedini način da sačuvaju radna mesta.

Mihajlović je, obraćajući se na završnoj konvenciji Građanske inicijative "Srpska" u Kosovskoj Mitrovici, rekla da će Zajednica srpskih opština biti formirana, jer je to pravi način da se više povežemo i da imamo radna mesta koja nam trebaju.

"Ne treba nam bojkot. Oni koji pozivaju na bojkot su protiv nade. Mora se izaći na izbore jer je to jedini način da sačuvamo radna mesta", poručila je Mihajlović.

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Građanske inicijativa "Srpska" Krstimir Pantić pozvao je građane da izađu u nedelju na ponovljene lokalne izbore, jer će jedino tako omogućiti Srbiji da nastavi borbu za Kosovo i Metohiju.

Pantić je, obraćajući se građanima na završnoj konvenciji Građanske inicijative "Srpska", podsetio da su Srbi 14 godina branili Kosovsku Mitrovicu, da su zajedno prolivali krv kako bi sačuvali prisustvo države Srbije na tom prostoru, uprkos suprotstavljenom mišljenju i ličnim i partijskim interesima.

"Zato treba da sačuvamo jedinstvo iako postoje neka suprotna mišljenja. Svi moramo da vodimo računa o državnim i višim interesima, a ne partijskim i ličnim. Naših 28 sugrađana je dalo život za ovaj grad, hiljade su povređene. Niko od nas zbog toga nema pravo da prepusti ovaj grad zbog jednih izbora, da prepustimo onima koji ne misle dobro ni nama ni našoj državi", poručio je Pantić.

"Dajmo šansu Srbiji za nastavak borbe za Kosovo i Metohiju, izađimo na izbore", zaključio je Pantić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić danas u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Vesti-online.com, 15.Nov.2013

Premijer Ivica Dačić posetiće danas Kosovsku Mitrovicu kako bi Srbe u tom gradu još jednom pozvao da glasaju na ponovljenim lokalnim izborima...Ivica Dačić..Dačić je u četvrtak rekao da u Kosovsku Mitrovicu ne putuje da bi doživeo svečani doček, nego da bi još jednom pozvao Srbe da glasaju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.