Dačić: Niko mi ne veruje, ali sa Vučićem NISAM PRIČAO O VLADI

Izvor: Press, 01.Okt.2020, 01:11

Dačić: Niko mi ne veruje, ali sa Vučićem NISAM PRIČAO O VLADI

Ministar spoljnih poslova i lider SPS Ivica Dačić, izjavio je da mu više niko ne veruje, ali da zaista sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nije razgovarao o formiranju nove vlade.
Foto:Blic
- Imali smo brojne izazove... Naš odnos sa Vučićem nije odnos jedno ministarstvo, dva ministarstva, pet ministarstva, nego pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vrednosnih sistema i šta hoćeo da napravimo do Srbije - rekao je Dačić sinoć u emisiji Ćirilica na Hepi TV.
Dodao je da se sa predsednkom svaki dan vidi ili čuje, ali da tada razgovarao o važnim državnim i nacionalnim temama.

- Delimo taj sistem vrednosti, a na koji način će Vučić to predočiti ili pretočiti u sastav vlade i ko će biti u vladi, to je na njemu - rekao je Dačić i dodao da će o tom pitanju verovatno razgovarati tokom ove sedmice.
Bio je, podsetio je, Vašington, pa Brisel, pa dolazak Grenela, mnogo stvari koje se dešavaju, a za 10 dana i EU će, kaže, predočiti svoj ekonomski plan za region sa devet milijardi evra kroz IPA fondove.

- Formiranje vlade nije tabu tema, ali je tema kojoj Vučić daje dinamiku kao pobednik izbora - kazao je Dačić.
Dačić je rekao da će ove nedelje razgovarati sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem o formiranju nove vlade.
"Suštinski razlog odlaganja dijaloga opstrukcija Prištine" Izjavio je danas da je epidemija korona virusa samo formalni razlog za odlaganje dijaloga Beograda i Prištine, a da je suštinski, kao u uvek do sada, opstrukcija Prištine i stalni pokušaji da se nametnu neke teme, a pritom ne realizuje već potpisano i dogovoreno u Briselu.
- Ako je korona sada bila razlog odlaganja, šta je bilo razlog sedam godina da se odlaže formiranje Zajednice srpski opština i dokle planiranju da odlažu? Kako misle da izgleda dijalog, stalno da razgovaramo o tome, a da se ono što je potpisano nikad ne realizuje - rekao je Dačić za RTS.

Navodeći da je formalni razlog za odlaganje ovonedeljnih razgovora to što je jedan službenik zaražen korona virusom, Dačić je rekao "istina, ne znamo koji".
On je naveo da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, mora da kaže da potpis na dokumentu ima neku vrednost, navodeći da EU stalno izigrava "gluvonemog medijatora" koji nema snagu da "udari pesnicom o sto" kad dogovor treba da se realizuje.
- Bez toga, Priština to neće sigurno uraditi - rekao je Dačić.
On kaže da će Priština gledati da "zaobiđe" i vašingtonski sporazum, navijajući da predsednik SAD Donald Tramp izgubi na predstojećim predsedničkim izborima.

Govoreći o specijalizovanom sudu za zločine OVK, Dačić je rekao da je Priština nedavno pisala državnom sekretaru SAD zahtev da se ukine taj sud u Hagu i da se vrati u Prištinu, kao i da sada postoje inicijative za ustavne promene da se učini neustavnim.
- Ovo što se dešava, što se hapse i zatvaraju je reakcija međunarodne zajednice na to nastojanje Prištine - rekao je Dačić i istakao da je odavno prošla ljubav između Prištine i onih koji su ih stvorili.
Kako kaže, sada je vreme za svođenje računa, a ceh moraju da plate oni koji su počinili zločine.
On je ponovio da sve informacije koje dolaze iz Haga govore da će Hašim Tači uskoro biti uhapšen.
- Oni su objavili optužnicu, ostaje da se izjasni da li je optužnica prihvaćena ili ne - rekao je Dačić.

"Istorijska prilika za normalizaciju odnosa sa Crnom Gorom" Dodao je da je, bez ozbira na heterogenost koalicije u Crnoj Gori i različite izjave, vreme da se prevaziđu problemi između Srbije i te zemlje, nastali, kako kaže, pre svega zbog režima Mila Đukanovića.
Dačić je za RTS rekao da je ovaj trenutak istorijska prilika za normalizaciju odnosa sa Crnom Gorom.
On je naveo da je Crna Gora Srbiji najbliža zemlja, da imamo iste korene i da svako ko radi protiv saradnje sa Srbijom u toj zemlji radi i protiv interesa svog naroda.
- Mislim da je vreme, bez ozbira na heterogenost koalicije i različite izjave, da se svi potrudimo da prevaziđemo probleme koje su nastali pre svega zbog rezima Mila Djukanovića - rekao je Dačić.
On je naveo da se narodu Crne Gore stalno pretilo i da su ih plašili hegemonijom koja navodno dolazi iz Beograda.
- Da li čujete iz Beograda pozive da se ukine Crna Gora, promeni spoljnu politiku, ne, pozivamo samo na to da se ne vodi antisrpska kampanja, interesuju nas samo prava Srba koji žive u CG - rekao je Dačić.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

"NISAM POBORNIK VAŽNO JE UČESTVOVATI" Dačić o novoj vladi: "Svi igramo da bismo pobedili"

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2020

Ministar spoljnih poslova i predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je danas da koalicija SPS-JS nije napravila nikakav dogovor sa SNS oko formiranja vlade, ali da su spremni za nastavak saradnje sa naprednjacima...Dačić je rekao da pitanje kada će biti formirana vlada nije za njega već za lidera SNS...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.