Dačić: Mitrovica ključ za budućnost

Izvor: B92, 14.Nov.2013, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Mitrovica ključ za budućnost

Beograd -- Premijer Ivica Dačić izjavio je, uoči odlaska u Kosovsku Mitrovicu, da je ključno pitanje za budućnost Srba na KiM ko će biti gradonačelnik severne Mitrovice.

"Nismo imali značajniji politički trenutak po budućnost Srba na Kosovu u skorije vreme", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija.

Dačić je naveo da sutra u Kosovsku Mitrovicu ne putuje da bi doživeo svečani doček, nego da bi iskazao stav države i još jednom pozvao Srbe da glasaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na ponovljenim izborima u tom gradu, koji su zakazani za nedelju.

"Ne idem tamo da bih imao spektakularan doček niti da bi se sada iznenađivao ako neko bude zviždao ili, ne znam ni ja, sukobljavao se sa mnom. Ja sam predsednik Vlade Republike Srbije i idem u severnu Kosovsku Mitrovicu. A ako predednik vlade Srbije nije dobrodošao u Severnoj Mitrovici, onda je to pitanje nad kojim svi terba da se zamislimo", rekao je Dačić.

Dačić je rekao novinarima da se tačno zna koliko glasova Srbi treba da osvoje da bi dobili gradonačelnika, istakavši da, ako se to ne želi, onda ulazimo u velike probleme.

On je naveo da ako vlada Srbije, predsednik Republike, ogromna većina u parlamentu, patrijarh, Rusija i cela međunarodna zajednica pozivaju na izlazak na izbore, da ne zna zašto bi neko mislio da je to protiv srpskih interesa.

Dačić je istakao da svako drugo rešenje može da ugrozi srpske nacionalne interese, apelujući još jednom na Srbe iz severnog dela Kosovske Mitrovice da, bez obzira na stranačke stavove, izađu na glasanje.

Premijer je istakao da sada treba da se pokaže visok stepen odgovornosti svih, "bez obira da li su bili za bojkot ili izlazak na izbore", jer "situacija je takva da moraju po strani da se ostave i stranačke razmirice i neka konkretna pitanja u vezi Briselskog sporazuma".

Dačić je istakao da poziv najviših državnih zvaničnik Srbima da izađu na izbore nije usmeren da se pomogne Prištini, jer je naš interes da Srbin bude gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice.

Prema njegovim rečima, tu treba da bude i sedište zajednice srpskih opština i da se izgradi administrativna zgrada koja će predstavljati vlast na Kosovu za 10 opština gde su Srbi većina.

"To je mnogo značajna i jaka poruka i mislim da do sada nismo imali na Kosovu značajniji politički trenutak od ovog kada je reč o srpskom narodu", rekao je premjer.

Dačić je naglasio da ukoliko Srbi ne bi izašli na izbore, a Albanac postao gradonačelnik severne Mitrovice, to bi stvorilo velike probleme.

Prema njegovim rečima, izbor Albanca za gradonačelnika značio bi otpočinjanje novog kruga incidenata i konflikata sa nesagledivim posledicama.

"Srbija će biti i jeste uz svoj narod, ali u ovom trenutku treba da sagledamo zajedno šta nam je činiti", istakao je premijer.

U nedelju 17.novembra u severnom delu Kosovsne Mitrovice biće ponovljeno glasanje na lokalnim izborima na tri biračka mesta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić: Srbija vas neće ostaviti

Izvor: B92, 15.Nov.2013, 00:23

Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić završio je nešto posle 14 časova posetu severnom delu Kosovske Mitrovice...On je, nakon što je okončan skup Građanske inicijative "Srpska" na kojem je govorio, prošetao centralnom ulicom do mosta na Ibru i zadržao se u jednom od kafića nešto...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.