Dačić: Kraj nadgledane nezavisnosti nema značaja za Srbiju

Izvor: Blic, 10.Sep.2012, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Kraj nadgledane nezavisnosti nema značaja za Srbiju

-Kraj procesa nadgledane nezavisnosti Kosova za Srbiju nema značaja, jer ona ne prihvata ni nadgledanu, niti nenadgledanu nezavisnost, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić.

"Za nas pitanje Kosova nije rešeno, dok se za to ne da pristanak Srbije. Da nije tako, ne bi nas pritiskali da priznamo nezavisnost Kosova", rekao je Dačić novinarima posle otvaranja Letnje škole o borbi protiv trgovine ljudima na Balkanu.

On je poručio da je Beograd spreman >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na nastavak dijaloga sa Prištinom, kako bi se definisali međusobni problemi i radilo na njihovom otklanjanju.

Dijalog je, smatra Dačić, neophodno nastaviti na političkom nivou, da bi se našlo kompromisno rešenje, prihvatljivo za obe strane.

Dačić očekuje da se dijalog Beograda i Prištine nastavi "u narednom periodu", dok će o nivou i formatu tog dijaloga predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarati na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je ponovo negirao tvrdnje da je priznanje Kosova uslov da bi Srbija postala član Evropske unije (EU), što je ilustrovao pismom koje mu je, čestitajući izbor za predsednika Vlade, uputio premijer Velike Britanije Dejvid Kameron.

U pismu se, precizirao je Dačić, navodi šta bi sve Srbija trebalo da uradi da bi dobila datum početka pregovora i govori o sprovođenju dogovora postignutih sa Prištinom i otklanjanju problema na severu Kosova, ali se nigde ne pominje potreba da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Govoreći o nastavku istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu i severu Albanije, Dačić je naglasio da već duže vreme istražni organi Srbije, koji su uključeni u deo te međunarodne istrage, imaju iskaz zaštićenog svedoka.

Taj svedok nije jedini, napomenuo je Dačić i dodao da je Srbija očekivala da istraga o trgovini organima ide brže, jer do sada nije obavljana tempom koji ta tema zaslužuje.

Očekujemo da međunarodna zajednica adekvatno reaguje, jer valjda i srpske žrtve zaslužuju pravedno sankcionisanje počinilaca, kao i druge na prostoru bivše Jugoslavije", zaključio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.