Da li sledi prekomponovanje vlasti u Kragujevcu?

Izvor: Blic, 26.Nov.2013, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li sledi prekomponovanje vlasti u Kragujevcu?

Vladajuća većina u Skupštini grada Kragujevca poljuljana je nedavnim odlaskom socijalista sa sednice lokalnog parlamenta čime je indirektno pokrenuto pitanje prekomponovanja vlasti u gradu na Lepenici.

I dok predstavnici većine kragujevačkih stranaka u izjavama Tanjugu kažu da nisu vodili razgovore o prekomponovanju gradske vlasti, socijalisti tvrde da su sve stranke na tu temu imale poluformalne dogovore, a naprednjaci poručuju da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << URS na poslednjoj sednici gradskog parlamenta sam pokrenuo inicijativu za svoju smenu.

"U ovom politički nestabilnom vremenu sve stranke u Kragujevcu razgovaraju 'bukvalno' svaka sa svakom", rekao je Tanjugu predsednik kragujevačkih socijalista Zoran Prokić, dodajući da je reč o poluformalnim razgovorima na tu temu.

Podsetivši na nedavnu izjavu lidera SPS Ivice Dačića "da će, ako se napravi dogovor sa SNS, biti voljni da učestvuju u nekoj budućoj koaliciji", Prokić je rekao da je i razgovarao sa naprednjacima.

"Razgovarali smo sa Srpskom naprednom strankom u mojoj kancelariji u Skupštini grada. To nisu bili nikakvi tajni razgovori, nego konsultacije, kao i što je i uobičajeno između političkih partija", precizirao je Prokić.

Da je gradska vlast sama pokrenula inicijativu za sopstvenu smenu pokazuje hitna sednica Skupštine grada održana u prošli petak, na kojoj su se odbornici izjašnjavali o razrešenju predsednika Saše Milenića, tvrdi predsednik kragujevačkih naprednjaka Radomir Nikolić.

"Aktuelna gradska vlast je sama pokrenula inicijativu za svoju smenu pokušavši da na taj način obezbedi dodatno vreme na vlasti. Sve što su uspeli da urade je, da i ako postoji proces za prekomponovanje vlasti, on bude znatno ubrzan", rekao je Nikolić u telefonskoj izjavi Tanjugu.

U DSS- u kažu da je stav te stranke da grad treba da nastavi da funkcioniše normalno i da 6. decembra treba glasati o budžetu.

"Nikakvih zvaničnih razgovora od prošlog petka DSS nije imala, čak ni sa vladajućom većinom o nekom budućem radu, niti sa nekim drugim strankama i mi u ovom trenutku nastavljamo normalno, kao i do sada da učestvujemo u vlasti", rekao je predsednik DS S u Kragujevcu Predrag Džajević.

I predstavnici koalicije "Preokret" koja ima šest odbornika, kažu da nisu vodili razgovore o prekomponovanju vlasti i da će, kako kaže predsednik LDP Kragujevca Zoran Todorović, ostati na stanovištima koalicionog sporazuma koji su ulaskom u gradsku vlast i potpisali.

"Mislim da ćemo za sada i ostati u okviru te odborničke većine", rekao je Todorović.

Prema mišljenju predsednika SPO Milana Uroševića, pravljenje nove većine u ovom trenutku nije moguće, ali će ta stranka posle nedavnog napuštanja sednice kragujevačkih socijalista, insistirati na redifinisanju odnosa unutar sadašnje kolacije.

"Za sada nismo pregovarali o pravljenju nove većine, niti je to u ovom trenutku moguće, a ne vidim ni sa kim bi je pravili. Ostajemo privrženi politici daljeg razvoja grada u skladu sa ranije dogovorenom politkom", rekao je Urošević i naglasio da skupštinska većina postoji, te da nema razloga pregovarati o pravljenju nove.

Kragujevačke demokrate, takođe, kažu da nisu imali razgovore o prekomponovanju, ali navode da je svima poznato da će dati glas protiv aktulene vlasti.

"Nismo spremni na dogovore zarad postizanja nove skupštinske većine", rekao je prvi čovek kragujevačkih demokrata Dušan Obradović, ističući da je za DS prioritet pronalazak rešenja za brojne i nagomilane probleme koji mogu dovesti do kolapsa grada.

Podsetivši da je gradsko veće utvrdilo predlog budžeta za 2014. godinu, predsednik Skupštine grada Saša Milenić rekao je Tanjugu da bi prema planu, sednica gradskog parlamenta trebalo da bude zakazana za 6. decembar i da nema nijednog razloga da tako i ne bude.

"Razlog za neodržavanje sednice naročito ne može biti nekakav poremećaj u skupštinskoj većini jer zvaničnih informacija o tome nema", rekao je Milenić.

On je ocenio da je skupštinska većina stabilna i da su u toku politički procesi i dogovori o redifinisanju koalicionog ugovora nakon što su socijalisti napustili sednicu gradskog parlamenta, te da većina ne bi trebalo da broji manje od oko 50 odbornika, od ukupnih 87.

U Skupštini grada Kragujevca URS ima većinu sa svojih 36 odbornika, uz pomoć DSS sa pet, Preokreta sa šest i koalicije oko SPS sa 10 odbornika.

U opoziciji su SNS koja ima 16 odbornika, DS sa 10 odbornika. Gradska skupština ima i dva samostalna odbornika - Vladana Vučićevića koji je napustio Novu Srbiju, i Irenu Kojović, koja je takođe napustila NS, ali se potom vratila u tu stranku.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Kragujevac

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.