Izvor: RTS, 09.Mar.2022, 15:08

Da li Evropa može bez ruskog gasa – gde naći alternative

Odluka američkog predsednika Džozefa Bajdena da blokira uvoz nafte, gasa i uglja iz Ruske Federacije nije neočekivana i neće imati veliki uticaj na američko tržište, navodi za RTS Srećko Đukić, ekonomista i bivši diplomata. S druge strane, dodaje Đukić, očekuje se fleksibilnija odluka Brisela jer pojedine zemlje EU zavise od ruskog gasa i do 60 odsto.
Posle američke zabrane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uvoza ruskih energenata ali i plana Velike Britanije da do kraja godine postepeno obustavi uvoz nafte iz Rusije, reaguju berze. Cena gasa kreće se između 3.500 do čak 3.700 evra za hiljadu kubika, a barel je ponovo iznad 130 dolara.

Srećko Đukić je, gostujući u Dnevniku 1, naveo da odluka američkog predsednika Džozefa Bajdena da blokira uvoz nafte, gasa i uglja iz Ruske Federacije nije neočekivana.
"Treba imati u vidu da Amerika sve što najavi, ona to i realizuje. Zabrana uvoza nafte, gasa i uglja iz Rusije u SAD za američko tržište nije nešto relevantno i neće imati neki bitni uticaj. To će se odraziti na svetsko tržište, a pre svega na Evropu koja je glavni kupac, pre svega, ruskog gasa, nafte i uglja. Tu sada treba očekivati dogovore i poteze imajući u vidu da je već Velika Britanija najavila da će do kraja godine potpuno slediti američke sankcije", ocenjuje Đukić.
S druge strane, dodaje Đukić, očekuje se fleksibilnija odluka Brisela jer pojedine zemlje EU zavise od ruskog gasa i do 60 odsto. 
"Ja mislim da će Brisel doneti dosta fleksibilan stav, imajući u vidu činjenicu da pojedine zemlje zavise od ruskog gasa i do 60 odsto, mislim na velike zemlje kao što su Nemačka, Austrija, Italija... i ta odluka Brisela mora uvažiti interese svih članica", objašnjava Đukić.
Drugo, dodaje on, to će biti odluka koja će trajati duže vreme, veći broj godina, to ne može u jednoj godini da se realizuje. Prema procenama za ovu godinu, potrošnja ruskog gasa može da se smanji u Evropi za jednu trećinu, to je procena i Međunarodne energetske agencije.
"Ali za naftu su optimističnije procene Evrope imajući u vidu da nafte ima na svetskom tržištu, cena jeste visoka, ali praktično je stala prodaja ruske nafte na svetskom tržištu", ističe Đukić.
Gde naći alternativu ruskom gasu  Ocenjuje da u jednom kraćem periodu Evropa ne može bez ruskog gasa.
"Ali u jednom periodu od nekoliko godina, a pogotovo nekom srednjoročnom periodu, Evropa može da se oslobodi ruskog gasa. Naći će ga u zelenoj energiji, alternativnim izvorima, nuklearnoj energiji, uglju i tečnom gasu, koji nije dovoljno iskorišćen u Evropi", navodi Đukić.
S druge strane, dodaje, Rusija zavisi od evropskog tržišta gasa i ocenjuje da ona nema alternativu evropskom tržištu, niti po količini, niti po ceni.
"Ako bi Rusija zavrnula slavine ruskog gasa, postavlja se pitanje gde bi ga ona prodavala. Kina nije alternativa jer za Kinu postoji jedan gasovod koji za sada isporučuje 15 milijardi kubnih metara, a šta je to u odnosu na 200 milijardi kubnih metara gasa koje Rusija godišnje prodaje Evropi", kaže Đukić.
Ocenjuje i da ruska nafta može biti pod embargom imajući u vidu da postoje drugi proizvođači, da je nju moguće zameniti kod evropskih kupaca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.