DS ubedljiv na izborima u Vojvodini

Izvor: B92, 21.Maj.2012, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS ubedljiv na izborima u Vojvodini

Novi Sad -- DS u drugom krugu izbora za pokrajinsku skupštinu, po većinskom izbornom sistemu, osvojila 42 mandata.

DS će u pokrajinskoj skupštini od ukupno 120 poslanika imati 58 mesta, dok će Srpska napredna stranka imati 26 mandata.

Potpredsednik DS Bojan Pajtić saopštio je sinoć da je u drugi krug ušao 51 kandadat koalicije "Za bolju Vojvodinu Bojan Pajtić" i da je ukupno ta lista osvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 58 mesta u pokrajinskoj skupštini.

"Na tri mesta će biti najverovatnije ponovljeni izbori, pa postoji mogućnost da će lista osvojiti apsolutnu većinu u pokrajinskoj skupštini", rekao je Pajtić.

On je istakao da bez obzira na činjenicu što postoji mogućnost da Demokratska stranka ima apsolutnu većinu, neće sama praviti vladu i skupštinsku većinu, već će ići u koaliciju sa dosadašnjim partnerima.

Pajtić je naglasio da su ukupno stranke koje su do sada činile vlast u Vojvodini na ovim pokrajinskim izborima, osvojile dvotrećinsku većinu.

Prema njegovim rečima, u drugom krugu pokrajinskih izbora na teritoriji Novog Sada, Demokratska stranke je osvojila šest mandata od mogućih sedam.

Predsednik okružnog odbora Srpske napredne stranke za južnu Bačku Igor Mirović rekao je sinoć da je ta stranka u drugom krugu izbora za pokrajinski parlament po većinskom sistemu osvojila 12 mandata.

Mirović je dodao da zajedno sa mandatima osvojenim po proporcionalnom izbornom sistemu čini da će SNS imati ukupno 26 poslanika u pokrajinskoj skupštini.

Birači, u drugom izbornom krugu, glasali su po većinskom sistemu, u 59 od ukupno 60 izbornih jedinica. Glasanje u drugom krugu nije održano u izbornoj jedinici Sombor 2, u kojoj je na nekoliko biračkih mesta ponovljeno glasanje zbog odredjenih nepravilnosti na izborima 6. maja. Tamo će birači u drugom krugu glasati u roku od sedam dana od proglašenja rezultata iz prvog.

Koalicija okupljena oko DS imala je u drugom krugu pokrajinskih izbora 50 kandidata, koalicija oko naprednjaka 31, koalicija oko SPS-a 16, SVM 10, LSV osam, URG dva, a LDP, Demokratska stranka vojvodjanskih Madjara i DS S po jednog.

U Novom Sadu biralo se sedam pokrajinskih poslanika, u Subotici četiri, u Zrenjaninu i Pančevu po tri, u Somboru i Kikindi po dva, dok ostale opštine daju po jednog poslanika. U Vojvodini ima ukupno 45 jedinica lokalne samouprave.

Na izborima po proporcionalnom sistemu, koalicija okupljena oko DS-a osvojila je 16 mandata, SNS 14, SPS-PUPS-JS-SDPS devet, LSV osam poslanika, radikali pet, a po četiri DSS i SVM. Pravo glasa u Vojvodini ima više od 1.735.000 birača, koji su mogli da glasaju na ukupno 1.787 biračkih mesta.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojvodina: DS-u 58 mandata, SNS-u 24

Izvor: Akter, 21.Maj.2012

Demokratska stranka je u drugom krugu izbora za pokrajinsku skupštinu, po većinskom izbornom sistemu, osvojila 42 mandata i u pokrajinskoj skupštini od ukupno 120 poslanika imaće 58 mesta, dok će Srpska napredna stranka imati 26 mandata

Nastavak na Akter...

Vojvodina: DS 58, SNS 26 mandata

Izvor: OkRadio.rs, 21.Maj.2012

Demokratska stranka je u drugom krugu izbora za pokrajinsku skupštinu, po većinskom izbornom sistemu, osvojila 42 mandata i u pokrajinskoj skupštini od ukupno 120 poslanika imaće 58 mesta, dok će Srpska napredna stranka imati 26 mandata.Potpredsednik DS Bojan Pajtić saopštio je sinoć da je u...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.