DODIK NAKON SASTANKA SA AMERIČKIM I EVROPSKIM ZVANIČNICIMA Oštro: Inckov zakon mora biti povučen!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2021, 18:53

DODIK NAKON SASTANKA SA AMERIČKIM I EVROPSKIM ZVANIČNICIMA Oštro: Inckov zakon mora biti povučen!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas, posle sastanka sa evropskim i američkim zvaničnicima Markom Makovecom i Gabrijelom Eskobarom, da nije doneo poseban rezultat, ali da je bio prilika da se razjasne neka pitanja.

On je rekao da je ocenjeno da su svesni da postoji kriza u BiH, ali da ima onih koji misle da je krivica na međunarodnim medijatorima.

Ponovio je da predstavnici Republike Srpske neće učestvovati u odlučivanju na nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << BiH sve dok se ne povuče sporni zakon koji je nametnuo bivši visokii predstavnik Valentin Incko.

- Osnovno pitanje i dalje ostaje funkcionisanje organa BiH, te i dalje stoji odluka Republike Srpske da ne učestvuje u radu dok se ne povuče sramna odluka - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Veće za implementaciju mira u BiH (PIC) ne služi ničemu, jer stav tog tela, bez Rusije, nije obavezujući ni legitiman.

- Ko je ovlastio tu grupu zemalja da se bave tim pitanjima i izdaju kominike kad tu više nema Rusije - rekao je Dodik i dodao da i ova dvodnevna sednica PIC služi samo tome da se ''potvrdi laž koja se zove visoki predstavnik u BiH'', rekao je Dodik, prenela je RTRS.

On je ponovio da Republika Srpska ne prihvata imenovanje Kristijana Šmita.

Dodik je rekao da nije odgovoreno na osnovu čega je visoki predstavnik u BiH jer Savet bezbednosti UN nije imenovao nijedno lice, te da, da ako ne postoji visoki predstavnik, onda ne postoji ni OHR.

Dodik je kazao da odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka u vezi sa kvalifikacijom događaja u Srebrenici mora da nestane iz pravnog sistema i da način na koji će se to dogoditi treba da iznađu oni koji su to i kreirali.

Očekivao je kazao je, od PIC-a da danas u Sarajevu kažu da visoki predstavnik nije mogao i nije trebalo to da uradi i da se time omogući Republici Srpskoj da se vrati u institucije.

Ponovio je da svi iz Republike Srpske i dalje stoje na poziciji da je nemoguće da bilo ko kaže za srpski narod i Republiku Srpsku da su "genocidni" i da to ne može da opstane u pravnom prostoru.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.