DA LI EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE KOČI ODOBRENJE SPUTNJIKA V? Najnoviji zahtev članicama EU izazvao čuđenje

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2021, 10:11

DA LI EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE KOČI ODOBRENJE SPUTNJIKA V? Najnoviji zahtev članicama EU izazvao čuđenje

EMA je pozvala članice EU da se suzdrže od davanja pojedinačnih odobrenja Sputnjiku V

Visoki zvaničnik Evropske agencije za lekove (EMA) pozvao je članice Evropske unije da se suzdrže od davanja pojedinačnih, nacionalnih, odobrenja za rusku vakcinu Covid-19 Sputnjik V, dok agencija preispituje bezbednost i delotvornost.

- Potrebni su nam dokumenti koje možemo pregledati. Trenutno takođe nemamo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podatke o vakcinisanim ljudima. To je nepoznato. Zbog toga bih hitno savetovala da se ne daje nacionalno hitno odobrenje - rekla je šefica upravnog odbora EMA-e Krista Virthumer-Hohe u emisiji za austrijsku televiziju ORF, prenosi Reuters.

- Sputnjik V možemo da imamo ovde na tržištu ali u budućnosti kada se pregledaju odgovarajući podaci. Tekuća revizija započela je sada  u agenciji - dodala je nakon što je agencija prošle sedmice rekla da je pokrenula provere.

RDIF CEO Kirill Dmitriev to RAI 3: SputnikV production in Italy could start in June at Adienne Pharma & Biotech facilities, many Italian regions already expressed interest in the Russian vaccine; tens of millions of doses could be made in the country.

👇https://t.co/rzgI9vFwXQ

— Sputnik V (@sputnikvaccine) March 7, 2021

- Paketi podataka dolaze od ruskih proizvođača i naravno, oni će biti pregledani u skladu sa evropskim standardima za kvalitetu, sigurnost i efikasnost. Kada se sve dokaže, biće odobreno i u Evropskoj uniji - dodala je.

Sputnjik V već je odobren ili čeka na odobrenje u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Zvaničnici EU rekli su da bi Brisel mogao da započne pregovore s proizvođačem vakcina ako to zatraže najmanje četiri zemlje članice.

Virthumer-Hohe rekla je da će EMA-in odbor za lekove za ljudsku upotrebu (CHMP) održati vanredni sastanak 11. marta kako bi razmotrio upotrebu vakcine proizvođača Džonnson & Džonson.

- Očekujemo pozitivnu ocenu i da će Evropska komisija brzo dati odobrenje - dodala je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zvaničnica EMA: Ne preporučujemo zasad Sputnjik Ve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2021

Visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove (EMA) Krista Virthumer-Hohe apelovala je danas na članice Evropske unije da ne odobre korišćenje ruske vakcine Sputnjik Ve za hitnu upotrebu, dok agencija potpuno ne ispita njenu bezbednost i efikasnost, javio je Gardijan..."Potrebna nam je dokumentacija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Evropska agencija za lekove protiv preranog odobrenja ruske vakcine

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Mar.2021

Evropska agencija za lekove (EMA) pozvala je članice EU da ne koriste rusku vakcinu protiv kovida-19 pre no što ta agencija ispita njenu bezbednost i efikasnost.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.