Čitaku:Kosovo i EU da potpišu sporazum ako Beograd odustane

Izvor: Press, 11.Apr.2013, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitaku:Kosovo i EU da potpišu sporazum ako Beograd odustane

"Kosovo i EU ne smeju da budu taoci Srbije. Ukoliko ne budemo imali sporazum izmedju Kosova, Srbije i EU, onda treba postići sporazum Kosova i Evropske unije", rekla je čitaku na debati Foruma 2015 na temu "Odnosi Kosova i EU - istorija neostvarenih aspiracija".   
"Budimo otvoreni. Imamo problem severa gde postoje srpske paralelne strukture, naročito mislim na one bezbednosne. Srbija neograničeno šalje novac >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na Kosovo i to neće prestati ukoliko se sporazum ne postigne. Ali, da li to znači da Kosovo i EU treba da se povuku? Ne, potreban je plan B", kazala je ona, kako prenosi radio Slobodna Evropa.   
šef kancelarije EU na Kosovu Samuel žbogar rekao je da se od početka znalo da će teška pitanja izmedju Beograda i Prištine doći na dnevni red, ali je naglasio da se ovim procesom, ipak, može rešiti mnogo toga, uključujući postizanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine i normalizacije stanja unutar Kosova, izmedju Albanaca i Srba.   
žbogar je ocenio da je dijalog izuzetno važan, ali je istakao da se zarad njega neće zapostaviti ostali procesi i uslovi, kao što su slobodni izbori, izvršna kontrola Skupštine i borba protiv korupcije.   
Današnja konferencija u Prištini održana je povodom objavljivanja analize kosovskog novinara u Briselu Augustina Palokaja, u kojoj se navodi da Kosovo, u odnosu na zemlje regiona, kasni u odnosima sa EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čitaku: Kosovo i EU da potpišu sporazum ako Beograd odustane

Izvor: Blic, 11.Apr.2013

Kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku izjavila je danas da bi Kosovo i Evropska unija, ako Beograd ne pristane na sporazum o normalizaciji odnosa s Prištinom, trebalo da imaju plan B, odnosno da međusobno potpišu takav sporazum...- Kosovo i EU ne smeju da budu taoci Srbije. Ukoliko...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.