Četrnaestogodišnjak priznao da izazvao najveći požar u Izraelu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2010, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četrnaestogodišnjak priznao da izazvao najveći požar u Izraelu

TEL AVIV -

Jedan četrnaestogodišnji dečak iz regiona Karmel priznao je danas da je bacio delić zapaljenog uglja u šumu i tako izazvao pozar koji se pretvorio u najveći i najrazorniji u istoriji Izraela, javili su izraelski mediji.

Policija ga je uhapsila rano jutros i on je priznao tokom istrage da je pušio nargilu u šumi i da je kasnije u šumu bacio žar koji je zapalio lišće i suve grane.

On je takođe izjavio da je bio toliko zaprepašćen zbog onoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što se desilo da je pobegao natrag u školu i nikome ništa nije poverio. Dečak će sutra biti izveden pred magistralni sud u Haifi da mu se produži pritvor.

Ranije danas isti sud je oslobodio dva Druza takođe tinejdžera koji su bili osumnjičeni da su izazvali katastrofalni požar. Oni su uhapšeni u subotu, a žive su selu Usufija kraj planine Karmel.

Njihov otac je reko da oni nisu odgovorni za izazivanje požara i da nisu bili na poprištu kada je vatra počela. Otac je takođe isticao da je vatra izbila nekoliko kilometara daleko od porodične kuće.

Izraelski policijski inspektor David Koen rekao je u subotu da je vatru izazvao nemar i da nije podmetnuta. U njoj su izgubljena 42 ljudska života a preko 5.000 hektara šumskog zemljišta je uništeno.

Požar je jutros ugašen posle 82 sati nadljudskih napora vatrogasaca.

Zamenica šefa policije Haife 42. žrtva požara

Žena oficir najvišeg ranga u izraelskoj policiji, brigadni general Ahuva Tomer, podlegla je danas povredama zadobijenom u velikom požaru na planini Karmel, na severu Izraela, čime se broj žrtava katastrofalnog požara, ugašenog jutros uz nadljudske napore, povećao na 42.

Tomer je vozila automobil iza autobusa punog zatvorskih čuvara na obuci, koji su išli da pomognu evakuaciju oko 500 zatvorenika iz zatvora blizu vatrene stihije. Autobus, kome se na putu preprečilo stablo, zahvatali su plamenovi i većina putnika je izgorela.

Zamenica šefa policije Haife zadobila je fatalne povrede pokušavajući da ih spase. Ona je danas sahranjena na vojnom groblju u Haifi.

Predsednik Izraela Šimon Peres je u oproštajnom govoru istakao da je bila primer hrabrosti, pod čijom je neposrednom komandom bilo 550 policajaca, na koje nikad nije vikala.

Izraelske vlasti u međuvremenu ispituju uzrok ovog požara zbog kojeg je evakuisano 17.000 ljudi, uništeno više od 5.000 hektara šumskog zemljišta i spaljeno preko pet miliona stabala.

Portparol izraelske policije Miki Rozenfeld je rekao da je osmoro ljudi uhapšeno pod sumnjom da su izazvali požar na raznim mestima, namerno ili iz nehata.

Međutim, dvojica maloletnika iz sela Usufije, u kojem žive Druzi, a za koje se sumnjalo da su izazvali veliki požar jer nisu ugasili logorsku vatru, pušteni su danas kući zbog nedostatka dokaza, javljaju izraelski mediji.

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Eli Jišaj, koji se suočio s pozivima na ostavku, naredio je da se osnuje komisija za istragu.

Državni kontrolor Miha Lindenstraus će, kako se očekuje, izdati izveštaj o odgovoru na požar u sredu, nakon kritika javnosti da izraelska vlada nije dovoljno pripremila vatrogasne brigade za ovakve nesreće.

U gašenju požara pomagale su 24 letelice iz inostranstva, a neke zemlje su poslale vatrogasce i hemikalije za gašenje vatre. Palestinska uprava je ustupila troje vatrogasnih kola.

Izraelski vatrogasci ostali su bez hemikalija za gašenje požara posle samo sedam časova, a vatra je savladana tek za 82 sata, zahvaljujući odzivu na apele izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da stigne pomoć iz inostranstva.

U požaru je izgubilo život 36 zatvorskih čuvara, četvoro policijskih oficira, jedan vatrogasac i jedan 16- godišnji dečak koji je dobrovoljno gasio vatru.

Uništene su 74 zgrade, a Netanijahu je obećao brzu obnovu područja i hitno odobrio 16,5 miliona dolara za prvu pomoć vatrom zahvaćenom području.

Naporima da se suzbije vatrena stihija, koja je zahvatila prirodnu borovu šumu u četvrtak, pomogla je kiša preko noći. Jaka kiša u Izraelu inače nije padala od proleća i prošli mesec bio je jedan od najsušnijih u poslednjih šest decenija, što je svakako uz snažne vetrove pogodovalo širenju požara.

Izraelski mediji procenili su da je pričinjena šteta od požara oko 550 miliona dolara.

Vatra je zaustavljena pre nego što je zavatila luku Haifa, treći po veličini grad u Izraelu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pušeći nargilu dečak izazvao požar u Izraelu

Izvor: Mondo, 06.Dec.2010

Jedan četrnaestogodišnji dečak iz regiona Karmel priznao je da je bacio delić zapaljenog uglja u šumu i tako izazvao požar koji se pretvorio u najveći i najrazorniji u istoriji Izraela, javili su izraelski mediji.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.