CG: Parlament sjutra o članstvu u NATO

Izvor: VOA, 27.Apr.2017, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Parlament sjutra o članstvu u NATO

Crnogorski parlament sjutra na Cetinju razmatra predlog zakona o potvrđivanju Sjeveroatlantskog ugovora, čime se stiču uslovi za finalizaciju prijema Crne Gore u NATO, saopštili su zvaničnici. Skupštinski Zakonodavni odbor predložio je danas Skupštini da usvoji Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za stupanje Crne Gore u NATO, prenosi Televizija Crne Gore. Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović, rekao je danas da Crna Gora “ulazi u finalizaciju pristupanja NATO-u” i podsjetio da u parlamentu postoji “jasna većina” za članstvo. “Nemam nikakvih sumnji u ishod glasanja koje će potvrditi evroatlantsku orijentaciju većinske Crne Gore”, rekao je Darmanović na sjednici Zakonodavnog odbora.  On je objasnio da će, nakon donošenja i stupanja na snagu ovog zakona, “Crna Gora dostaviti svoj instrument potvrđivanja Vladi SAD, koja je depozitar ugovora” “Datum prijema tog instrumenta o potvrđivanju biće datum stupanja Crne Gore u NATO”, rekao je crnogorski šef diplomatije i spomenuo mogućnost da Crna Gora na narednom samitu Alijanse bude prisutna kao punopravna članica, kao i da nastupi kao de facto članica, a da se ceremonija obavi dvije nedjelje kasnije.  Darmanović je najavio da će ovih dana odluku o crnogorskom članstvu donijeti i Španija, napominjući da je Holandija završila sa procedurama i čeka se da istekne rok do kojeg će teoretski biti moguće raspisati referendum u toj zemlji. Nakon toga, kako je rekao Darmanović, generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, uputiće Crnoj Gori i formalan poziv da pristupi Alijansi. “Time će naša zemlja postići najveći spoljnopolitički uspjeh od sticanja nezavisnosti, ispuniti jedan od svojih ključnih strateških ciljeva I zasluženo zauzeti mjesto za stolom sa vodećim demokratijama i najrazvijenijim zemljama svijeta”, zaključio je crnogorski šef diplomatije. Na sjutrašnjoj sjednici na Cetinju očekuje se prisustvo poslanika vladajuće većine i male opozicione Socijaldemokratske partije, dok su lideri najveće opozicione grupacije, Demokratski front, najavili protest ispred cetinjske Skupštine, gdje će se održati sjednica. Većina opozicije, koja bojkotuje parlament jer oktobarske parlamentarne izbore smatra neregularnim, smatra da je o članstvu Crne Gore u NATO trebalo da odluče građani, dok vladajuća Demokratska partija socijalista kaže da, po Ustavu, referendum o tom pitanju nije obavezan.  Zvaničnici su saopštili da ne očekuju incidente tokom sjutrašnjeg glasanja o članstvu u NATO, a na Cetinju je danas bio prisutan veliki broj uniformisanih policajaca, javila je TV Vijesti.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorijska odluka – Crna Gora izglasala ulazak u NATO

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Apr.2017, 08:27

Za svih 46 glasova "ZA", Skupština Crne Gore na Cetinju je izglasala Sjevernoatlantski ugovor i Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.