CEFTA put do tržišta EU

Izvor: RTS, 23.Maj.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEFTA put do tržišta EU

Integracija zemalja Zapadnog Balkana kroz CEFTA sporazum od velikog je značaja na putu ka EU, ocenjeno na Prvom beogradskom ekonomskom forumu. Međutim, nerešena biletaralna pitanja, poput kosovskog carinskog pečata, mogu da ugroze uspešnu trgovinu.

Zemlje CEFTA regiona treba sopstvenim resursima da unaprede privredni ambijent, povećaju međusobnu razmenu, privuku investitore i obezbede zajednički nastup >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na trećim tržištima, ocenjeno je na Prvom beogradskom ekonomskom forumu o saradnji u CEFTA regionu. Učesnici foruma su naveli da će se na taj način stvoriti preduslovi za integraciju na tržište EU.

Zamenik šefa Evropske komisije u Beogradu Adrijano Martins rekao je da su integracija zemalja Zapadnog Balkana kroz CEFTA sporazum i sistemske reforme koje se sprovode u tim zemljama od velikog značaja na njihovom putu u EU.

Međutim, Martins je upozorio da postoje nerešena bilateralna pitanja između zemalja Zapadnog Balkana koja mogu ozbiljno da ugroze uspešno trgovanje i ekonomsku integraciju regiona, pre svega pitanje kosovskog carinskog pečata.

Martins je ukazao da je CEFTA najbolji način za političku stabilizaciju svih zemalja Zapadnog Balkana i dodao da se, zahvaljujući tom sporazumu, regionalna trgovina pokazala otpornija na krizu u odnosu na trgovinu sa EU.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić rekao je da privrede moraju uvek da idu ispred politike i da je privlačenje stranog kapitala u CEFTA region glavni preduslov za boljitak građana.

Član Gradskog veća Željko Ožegović rekao je da je CEFTA sporazum dobar mehanizam za unapređenje odnosa u regionu uz jačanje privreda i stvaranje dobrog investicionog ambijenta.

Trgovina u porastu

Nekadašnji ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić istakao je da je ključna prednost CEFTA pretvaranje celog balkanskog regiona u jedan investicioni region.

Član predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić podsetio je da je u porastu trgovina između zemalja CEFTA. Ilić je napomenuo da Srbija u razmeni sa drugim potpisnicama sporazuma ostvaruje suficit sa Bosnom i Herecegovinom, Crnom Gorom i Makednojim dok ima deficit sa Hrvatskom i Moldavijom.

Prema Ilićevim rečima, Srbija u CEFTA region najviše izvozi električnu energiju, gvožđe, čelik, brašno, kukuruz, sećer, alkohol, nameštaj.

Ilić, koji je bio direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, naveo je da, uprkos nezaposlenosti, sve zemlje CEFTA regiona imaju deficit obrazovane, kompetente i stručne radne snage. 

Svim zemljama CEFTA vodeći spoljnotrgovinski partner je EU i sve zemlje tog regiona teže premu EU, zaključio je Ilić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.