Izvor: RTS, 22.Jun.2021, 20:17

Brnabićeva u Luksemburgu: Ponosno ću predstaviti sve što je Srbija uradila

Delegacija Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić stigla je u Luksemburg gde se večeras održava Međuvladina konferencija EU Srbija.
Premijerka Ana Brnabić, kaže da je Međuvladina konferencija EU Srbija ozbiljan i pozitivan signal za Srbiju, reformske procese i za evropski put zemlje. 

Brnabićeva je po dolasku u Luksemburg najavila je da će zvaničnicima zemalja članica i institucija EU predstaviti sve što je Vlada Srbije učinila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u prethodnih nekoliko meseci, prvenstveno u oblasti vladavine prava.
"Nadam se otvorenom i iskrenom razgovoru sa predstavnicima država članica, Evropske komisije i šefom diplomatije EU, gde ćemo da pokušamo da definišemo šta je to što dodatno treba da uradimo, kako bi bili spremni za otvaranje, najmanje dva klastera - jedan u oblasti ekonomije i poreza. Jedan u oblasti energetike i zelene tranzicije", izjavila je premijerka.
Najavila je da će u razgovorima sa EU zvaničnicima fokus biti na klasteru jedan koji se tiče tzv. fundamentalnih prava i vrednosti i gde je Srbija već otvorila sva poglavlja.
Brnabićeva je dodala da će se razgovarati i o regionalnoj saradnji i napomenula da u okviru svog pristupnog procesa Srbija uvek lobira za čitav region.
"Ja znam šta je Srbija uradila i šta svakodnevno radi i mogu da garantujem da nijedna zemlja nije uradila više od Srbije u oblasti vladavine prava u poslednjih nekoliko meseci. Jedva čekam da predstavim šta smo sve uradili i stojim iza toga. Ponosim se svim onim što smo uradili i načinom na koji smo to uradili", kaže premijerka.
Ona je zaključila da će Srbija na postavljanje bilateralnih pitanja odgovoriti "iskreno i reformama" i dodala da je Srbija po pitanju kažnjavanja zločina i zločinalca već uradila mnogo više od drugih u regionu.
Joksimović: Potrebna veća dinamika za kredibilnost procesaMinistarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović kaže da će Srbija i sastavom delegacije i nastupom na Međuvladinoj konferenciji sa EU u Luksemburgu potvrditi ozbiljnost i važnost koju pridaje procesu pristupanja i naglasiti da je već počela da ispunjava i zahteve i kriterijume iz nove metodologije.
"Ovo je važna konferencija i važno je da ćemo na najvišem političkom nivou moći da razgovaramo o tome ne samo šta se očekuje od Srbije u smislu implemetacije reformi u određenom oblastima, već ćemo moći i da predočimo šta smo sve uradili i koliko smo ozbiljno sve shvatli, možda i ozbiljnije od nekih članica EU", rekla je Joksimovićeva.
Ministarka je najavila da će napredak Srbije u fundamentalnim oblastima vladavine prava na Međuvladinoj konferenciji predstaviti premijerka Ana Brnabić, a da će se ona fokusirati na značajne reformske poduhvate koje je Srbija učinila kada je reč o ostalim klasterima, sa fokusom na kalsetre 3 i 4.
"To znaju zemlje članice, ali je važno da na visokom političkom nivou razmenimo mišljenja i da prenesemo našu poruku da očekujemo da će nova metodologija biti prihvaćena od svih zemalja članica EU i da će početi da se primenjuje, nadamo se već do kraja ove godine, kako bismo mogli da kažemo da se odblokirao proces", navela je Joksimovićeva.
Ona naglašava da proces pristupanja Srbije prelaskom na novu metodologiju mora da pređe u dinamičniju fazu i zaključuje da bez toga nema ni kredibilnosti celog proesa.
Delegaciju Srbije predvode premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, dok delegaciju Evropske unije predstavlja Žosep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost i komesar za proširenje Oliver Varhelji.
Dopisnik RTS-a Dušan Gajić navodi da na konferenciji, gde će formalno biti predstavljena nova metodologija pregovora o članstvu koja daje novi akcenat na vladavinu prava, snažnije političko upravljanje i na organizovanje pregovaračka poglavlja u tematske celine, odnosno klastere, pored Brnabićeve i Borelja, prisustvuju i ministri evropskih poslova EU.
Gajić ukazuje da večeras neće biti otvoren nijedan klaster jer za to nije bilo saglasnosti između članica - jedan deo zemalja članica smatrao je da Srbija nije dovoljno učinila u oblasti vladavine prava.
Kako kaže, večeras je prilika da dve strane razmene mišljenja o tome šta je Srbija do sada učinila, šta namerava da učini, šta Evropska unija očekuje i u kojim ključnim oblastima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Održavanje Medjuvladine konferencije sa EU je ozbiljan signal za Srbiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jun.2021

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras u Luksemburgu, uoči Medjuvladine konferencije sa EU, da je njeno održavanje ozbiljan i pozitivan signal za Beograd i za evropski put zemlje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.