Brnabić: Nastavićemo da učestvujemo u regionalnim inicijativama

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Dec.2018, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Nastavićemo da učestvujemo u regionalnim inicijativama

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je na sastancima u Briselu potvrdila da će Srbija nastaviti da učestvuje u svim regionalnim inicijativama i da želi da ostane konstruktivan partner, i navela da se u EU nadaju da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen.

Brnabić koja se danas zajedno s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastala sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, novinarima je rekla da ne može da govori o detaljima pošto je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sastanak bio iza zatvorenih vrata.

"U svakom slučaju mislim da je u Briselu velika nada da će se dijalog nastaviti, da će to doprineti regionalnoj stabilnosti, na kraju krajeva i Brisel je jako mnogo uložio u regionalnu stabilnost i kroz Berlinski proces i kroz regionalno ekonomsko povezivanje sredstava u infrastrukturno povezivanje, i ovo što se dešava u ovom trenutku ugrožava sve to, tako da su zainteresovani kako dalje mogu da se nastave razgovori o tome," rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je potvrdila da će Srbija nastaviti da učestvuje u svim regionalnim inicijativama.

"Želimo da ostanemo konstruktivan partner, želimo da pokažemo da smo ljudi na koje može da se računa i ne želimo na bilo koji način da ugrozimo inicijative koje dolaze iz Brisela", rekla je premijerka Srbije.

Kao primer navela je da će Srbija nastaviti da razgovara i o inicijativi u vezi s romingom i priznavanjem profesionalnih akademskih kvalifikacija kao i o regionalnoj kancelariji za mlade.

Potvrdila je da su jedna od tema razgovora u Briselu i prištinske takse i dodala da je komesarka Sesilija Malmstrom sa kojom se sastaje danas jedna od glavnih adresa na kojoj može da razgovara o tome šta će dalje da se uradi da te mere ne bi više pogađale ni privrednike u centralnoj Srbiji ni u BiH.

Ne brine me strategija proširenja 2025, važne su reforme

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu da je fokusirana na reforme koje Srbija treba da sprovede na putu ka Evropskoj uniji (EU) i da je ne brine da li će Unija biti otvorena za nove članice 2025.

Brnabić je u izlaganju u Centru za evropsku politiku pogrešnom ocenila retoriku zemalja Zapadnog Balkana koje govore da će "otići negde drugde", ako od Unije ne dobiju uverevanje o jasnoj posvećenosti proširenju.

"Ako želite da uđete u klib ne ucenjujete taj klub da biste se učlanili već pokazujete da ste ispunili standarde za učlanjenje", dodala je.

Glavni spoljnopolitiči cilj Srbije je EU, rekla je predsednica Vlade Srbije, ističući važnost zatvaranja, a ne samo otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU.

Govoreći o strategiji EU 2025, Brnabić je podvukla značaj sprovođenja reformi i da je "put važniji od cilja".

Ona je rekla da, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, promoviše "Evropu kao sistem vrednosti, a ne kao ćup novca".

Prema njenim rečima, Evropa je pre svega projekat mira ali se ta ideja "negde usput izgubila".

"To je prvi i osnovni razlog zbog kojeg i Zapadni Balkan treba da bude deo EU", istakla je Brnabić.

Ona je rekla da će proširenje EU doprineti dugoročnom miru na Zapadnom Balkanu, a da je Zapadni Balkan potreban Uniji jer će Evropa proširenjem dobiti stabilnije i bezbednije granice.

Branibić je istakla značaj regionalne stabilnosti za Srbiju, uz ocenu da svaka nestabilnost, popust nestabilnosti sa situacijiom na Kosovu utiče i na Srbiju i region.

Ona je navela i da je Srbija suočena sa izazovom posle odluka Prištine o povećanju takse na uvoz robe iz Srbije i BiH na 100 odsto i povodom formiranja kosovske vojske, ali da Beograd nije uvodio kotramere i da poziva na mir i stabilnost.

Govoreći o regionu, Brnabić je rekla da se nada da će u celosti biti prihvaćen sporazum o imenu Skoplje - Atina, da će se Beograd i Priština vratiti dijalogu o normalizaciji odnosa i da će svi u regionu Zapadnog Balakana nastaviti ka EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Brnabić: Ne brine me strategija proširenja 2025, važne su reforme

Izvor: Beta, 19.Dec.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu da je fokusirana na reforme koje Srbija treba da sprovede na putu ka Evropskoj uniji (EU) i da je ne brine da li će Unija biti otvorena za nove članice 2025.Brnabić je u izlaganju u Centru za  evropsku politiku pogrešnom ocenila retoriku...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.