Brnabić: Građani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori, Hrvatska računa na turiste iz EU

Izvor: RTS, 28.Maj.2020, 18:37

Brnabić: Građani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori, Hrvatska računa na turiste iz EU

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je njoj potpuno jasna poruka Podgorice, a to je da su u Crnoj Gori nepoželjni građani Srbije. Što se Hrvatske tiče, kaže da joj je ta odluka jasnija, jer očigledno ne računaju preterano na turiste iz Srbije, već iz EU.
Ana Brnabić je, u emisiji "Fokus" TV B92, rekla da ne vidi da postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilo kakvi nesporazumi i da nema razloga da pozove crnogorskog premijera Duška Markovića kako bi joj, kako je rekao, objasnio odluku, jer joj je sve jasno.

Iznela je svoje mišljenje da je ta odluka pogrešna i da se radi o klasičnom slučaju kada "politika i politikantstvo zamagle gledište i ekonomski interes".
"Mislim da su turisti iz Srbije jako dobri turisti na Crnogorskom primorju. Njihova odluka je bazirana na potpuno političkim motivima. Meni je odluka savršeno jasna, nema šta da mi neko obrazlaže", rekla je Brnabićeva, a na tvrdnje da su za tu odluku dobili pohvale, rekla je da joj je izuzetno drago za te pohvale, koje nije videla.
Istovremeno je izrazila uverenje da će Crna Gora promeniti svoju odluku, jer će biti izložena velikom pritisku, pošto je turizam najveći generator BDP-a u toj zemlji, a srpski turisti su značajno tome doprinosili.
"U jednom trenutku će popustiti pod pritiskom turističke industrije. Verujem da će biti potpuno drugačija odluka, da će nas pozivati da dođemo. A ja pozivam građane da ne idu tamo gde su nepoželjni. Kako god bilo, Vlada će biti otvorena za saradnju i podršku našim građanima gde god bili", objasnila je Brnabićeva.
"Srbija je za regionalnu stabilnost i povezivanje"Podsetila je da je Srbija za regionalnu stabilnost i povezivanje.
"Ne mogu da razumem kod nekih kolega iz regiona to neshvatanje da mi kao region i svi građani možemo da napredujemo i podignemo kvalitet života u regionu samo ukoliko radimo zajedno, ako je region miran, predvidiv i bolje povezan", podvukla je Brnabićeva.
Ukazala je da, kao premijerka, ima ustavnu obavezu da se bavi i brine o Srbima ma gde bili, pa tako i u Crnoj Gori.
"To radi svaka ozbiljna država, a Srbija je postala ozbiljna država. Ali to ne znači mešanje u unutrašnje poslove Crne Gore. Ja sam za najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom. Žao mi je što su izabrali neki drugi put, koji ne razumem, a to je da se u 21. veku bavite formiranjem crkve umesto da se bavite digitalizacijom i podrškom sektorima koji mogu da podignu konkurentnost kako bi mladi ostajali u regionu, podigli dodatnu vrednost ekonomije", navela je premijerka dodajući da se upravo time bavi Srbija.
"Ako želite da budete u EU, a idete da konfiskujete nečiju imovinu, dobijete preporuke Venecijanske komisije pa se ne vodite time, to je njihovo pravo da rade, a naša je obaveza da pokušamo da na potpuno demokratski način, poštujući sve evropske vrednosti, utičemo da prava Srba u Crnoj Gori budu na najvišem nivou", rekla je Brnabićeva dodajući da to radi i Mađarska kada je reč o mađarskoj nacionalnoj manjini u Srbiji, Rumunija i druge zemlje.
Osvrnula se i na stavove da Srbija treba da reaguje recipročnim merama, dodajući da je čula da ne činimo dovoljno, ali je videla i pisma da mi direktno radimo protiv crnogorske vlasti.
"Između te dve krajnosti ne znam kako bih odgovorila na jedno i drugo. Bavimo se svojim poslom, vodimo brigu o interesu Srba ma gde žive. Mi smo država koja se toga ne stidi i radimo potpuno otvoreno", objasnila je premijerka.
Podsetila je da su, do Zakona o slobodi veroispovesti, odnosi Srbije i Crne Gore bili odlični, da je ona imala odličnu komunikaciju sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, a da je posle zakona, kada je predsednik Vučić okupio Albaniju i Severnu Makedoniju oko regionalne mini-šengen incijative, koja se zasniva na četiri osnovne evropske slobode, pozvao i Podgoricu, koja je bila rezervisana.
"Srbija ima samo jedan jedini interes, a to je regionalna stabilnost, naš interes je bolji kvalitet života građana Srbije, a to direktno zavisi od stabilnosti regiona", naglasila je premijerka.
Ukazala je i da ne uvodimo recipročne mere, jer politikantstvo često zamuti um nekima pa ne vide da će takve odluke imati loše posledice po njihove građane i ekonomiju.
"Naše granice su otvorene i pozivam građane Crne Gore da dođu. Oni su dobrodošli, crnogorski studenti, kojih ima dosta, da budu u što većem broju u Srbiji. Srbija je otvorena zemlja i želimo da ljudi dolaze ovamo, jer to znači mnogo za našu ekonomiju i odnose", rekla je premijerka.
"U Hrvatskoj ne računaju preterano na turiste iz Srbije"Što se Hrvatske tiče, kaže da više razume tu odluku, jer očigledno ne računaju preterano na turiste iz Srbije, koliko iz 10 zemalja EU za koje otvaraju granice.
"Umesto to da komentarišem, više se fokusiram i više razmišljam o tome kako da na najbolji mogući način sve lepote naše zemlje predstavim našim građanima koji češće bolje znaju strane turističke destinacije, nego naše u zemlji koje mogu da se porede sa najboljima širom sveta. Pokušavam sa celim timom da nađem način da to približim građanima da bi ostali i letovali u svojoj Srbiji", navela je Brnabićeva.
Istakla je da je to najbolje po pitanju zdravstvene bezbednosti, ali i što time na direktan način pomažu našu domaću ekonomiju u realno teškoj ekonomskoj godini, a pritom dobijaju fenomenalno letovanje uz odličnu uslugu.
"Ja sam razmišljala kuda ću ići ovog leta, a razmišljala sam o Uvcu, Tari, Drini. Ima toliko lepih destinacija. Pozvala bih građane da ostanu u Srbiji, da se oslone na svoju zemlju i uzdaju u lepote i uslugu u svojoj zemlji", zaključila je Brnabićeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Nije bilo potrebe da zovem Markovića, poruka savršeno jasna

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Maj.2020

BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da ne želi da komentariše razloge Hrvatske da ne otvori granicu za državljane Srbije, kao i da nije bilo potrebe da zove crnogorskog premijera Duška Markovića jer joj je savršeno jasna poruka da su građani Srbije nepoželjni u toj zemlji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.