Brazilska veza!

Izvor: RTS, 06.Maj.2011, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazilska veza!

Šestoro državljana Srbije uhapšeno u međunarodnoj akciji protiv krijumčara droge. Među uhapšenima Dejan Stojanović Keka i Goran Nešić, potvrdila za RTS ministarka pravde Snežana Malović. Završni udarac zadala brazilska policija u Sao Paolu koja je u akciji "Niva" do sada uhapsila 47 osoba. U akciju bila uključena BIA i MUP Srbije.

16.40 - Kako RTS saznaje, brazilska policija je, u okviru dvogodišnje akcije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Niva", do sada uhapsila 47 osoba.

Brazilska policija uhapsila je 31 pripadnika međunarodne narkobande, među kojima su šest državljana Srbije i petorica iz Hrvatske. Ministarka pravde Snežana Malović potvrdila je za RTS da su među uhapšenima Goran Nešić i Dejan Stojanović Keka.

U akciji brazilske policije uhapšeni su i Alen Memović, Aleksandar Sekulić, Milan Karanović i Aleksandar Nešić.

Našoj javnosti Dejan Stojanović Keka poznat je kao vođa novobeogradske kriminalne grupe, koji je u bekstvu od 2006. godine. Brazilska policija za vođu razbijenog narko klana smatra uhapšenog Gorana Nešića.

"S obzirom na to da se oni nalaze na međunarodnim poternicama, kao ministarka pravde zatražiću njihovo izručenje", rekla je Malovićeva.

Ministarka pravde je izjavila da se Goran Nešić nalazi na poternici zbog izrečene kazne zatvora od osam godina zbog trgovine narkoticima, a Dejan Stojanović, radi vođenja krivičnog postupka zbog teške krađe. 

Prema podacima Bele knjige MUP-a Srbije iz 2001. godine Dejan Stojanović Keka osnovao je "novobeogradsku kriminalnu grupu".

Kao osnovna delatnost "Kekine grupe", navedena su: ubistva, pokušaj ubistva, silovanja, razbojništva, iznude, ucene, nasilje, krađa automobila, vraćanje kradenih vozila uz otkup, trgovina narkoticima.

Uslov za ulazak u grupu bio je da su članovi već izvršili neko ubistvo ili pokušali nekog da ubiju, navodi se u Beloj knjizi.

Policija Kekinu grupu tretira kao jednu od najopasnijih, najorganizovanijih i najbrojnijih u Srbiji, blisko povezanu sa crnogorskom mafijom.

Kako saznaje RTS uhapšeni Nešić povezan je sa klanom Darka Šarića i glavni je snabdevač svih balkanaskih trgovaca drogom i njenih proizvođača u Južnoj Americi.

U akciju uključena BIA i MUP Srbije

Jovan Stojić iz Bezbednosno-informativne agencije rekao je za RTS da je u akciju hapšenja narkobande u Brazilu bila uključena i BIA, posredstvom američke agencije DEA.

Prema Stojićevim rečima, osoba za koju je brazilska policija rekla da je vođa bande nije poznata široj javnosti u Srbiji, ali je dobro poznata u bezbednosnim krugovima.

Uhapšeni se nalaze u zatvorima saveznih brazilskih država Sao Paolo, Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonia, u kojima je banda i delovala.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da su uhapšeni bili deo međunarodnog lanca trgovine drogom i zbog težine krivičnog dela mogu biti osuđeni i na kaznu zatvora do 30 godina.

Dačić je podsetio da je MUP Srbije prošle godine potpisao memorandum o policijskoj saradnji sa brazilskim ministarstvom pravde.

U policijskoj akciji pod imenom "Niva" učestvovalo je 126 saveznih policajaca, a tokom dvogodišnje istrage Federalne policije protiv te kriminalne grupe zaplenjeno je 620 kilograma kokaina i oko 2 miliona dolara, prenosi brazilski O Globo. 

Brazilska policija saopštila je i da je vođa grupe, koji je uhapšen 1. maja, jedan od pet najtraženijih kriminalaca u Srbiji i da će joj biti izručen.

Zaplena imovine kriminalnoj grupi

Mediji u toj zemlji javljaju da je Goran Nešić uhapšen u svom letnjikovcu u mestu Bauru, u državi Sao Paolo. 

Savezni krivični sud u Sao Paolu je naredio zaplenu imovine članova kriminalne organizacije, u čijem posedu se nalazi 31 objekat, 15 luksuznih vozila i nekoliko čamaca i jahti, ukupne vrednosti 16 miliona dolara.

"Pripadnici te zločinačke organizacije traženi su na međunarodnom nivou zbog svoje opasne prirode i zbog svojih zločina povezanih sa drogom", navodi se u policijskom saopštenju.

Više informacija o uhapšenima i pojedinostima akcije može se očekivati večeras, kada će predstavnici brazilske policije održati konferenciju za novinare.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za RTS da srpske službe za sprovođenje zakona imaju direktnu i neposrednu saradanju sa američkom agencijom DEA, kao i sa britanskim i južnoameričkim kolegama.

Policija u Sao Paolu saopštila je u istrazi da je usko sarađivala sa srpskom stranom i da je rezultat te saradnje početak i uspešno okončanje akcije "Niva".

Banda je delovala u saveznim brazilskim državama Sao Paolo i Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonia, u brazilskom delu Amazonije. Kako je saopštila policija, tokom dvogodišnje istrage protiv te narkobande uhapšeno je ukupno 47 ljudi, prenosi brazilski dnevnik O Globo.

Uhapšenima za trgovinu i krijumčarenje narkoticima, prema brazilskom zakonodavstvu, preti kazna od 5 do 15 godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.