Borel u ponedeljak podnosi izveštaj

Izvor: B92, 21.Mar.2021, 18:59

Borel u ponedeljak podnosi izveštaj

Šef evropske diplomatije Žozep Borel sutra će u Briselu ministrima spoljnih poslova država članica EU podneti izveštaj o stanju dijaloga Beograda i Prištine.

Borel će EU izvestiti o najnovim potezima Unije u saradnji s partnerima na Zapadnom Balkanu.

Kako su saopštili zvaničnici Saveta ministara Unije, Borel će podneti izveštaj zbog nedavne posete specijalnog predstavnika EU za dijalog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, saopštili su

Oni su naveli da nije predviđena, ali i da nije isključena rasprava šefova diplomatija članica Unije o dijalogu Beograda i Prištine i o razvoju u vezi sa sprovođenjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od partnera EU.

Na dnevnom redu ministarskog zasedanja su i odnosi s Rusijom, posle nedavnog uvođenja novih evropskih sankcija Moskvi, nastojanja da se bez uvođenja sankcija stabiliziju odnosi s Turskom, pandemija korona virusa i druga svetska pitanja.

Izvori u EU su potvrdili i da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Borel razgovarati s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom koji u Brisel dolazi na zasedanje šefova diplomatija članica NATO.

Prema saopštenju američkog Stejt departmenta, Blinken će s kolegama iz NATO razmotriti korake kojima atlantski partneri nastoje da zauzdaju pandemiju korona virusa i da podrže trajni oporavak svetske privrede, a razmeniće mišljenja i o rešavanju klimatske krize i jačanju demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borelj informiše EU ministre o dijalogu Beograda i Prištine

Izvor: Blic, 21.Mar.2021

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj informisaće sutra ministre spoljnih poslova zemalja članica o rezulatatima posete specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Beogradu, Prištini i Podgorici, najavljeno je u Briselu.

Nastavak na Blic...

Blinken na evropskoj turneji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Mar.2021, 12:36

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken stiže u ponedeljak u Brisel gde će se sastati sa liderima NATO-a i Evropske unije (EU) u sklopu napora predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da poboljša transatlantske veze. Blinken će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova članica...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.