Bolivija donela zakon o novim izborima, zabranjeno učešće Moralesu

Izvor: Beta, 24.Nov.2019, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolivija donela zakon o novim izborima, zabranjeno učešće Moralesu

Privremena predsednica Bolivije Henin Anjes danas je potpisala zakon o organizaciji novih predsedničkih i parlamentarnih izbora na kojima doskorašnji predsednik Evo Morales neće moći da učestvuje, dok deluje da jenjavaju protesti koji su više od mesec dana potresali tu zemlju.U zakonu koji je Anjes potpisala nije utvrdjen datum novih izbora, o čemu će odlučiti novi izborni tribunal koji još nije imenovan.Anjes je obećala da će "organizovati pravedne, čiste i transparentne izbore".Novi izborni zakon kojim su poništeni rezultati izbora održanih 20. oktobra i zabranjeno učešće Moralesa na narednom glasanju, juče su usvojila oba doma parlamenta.Bolivija je pogodjena teškom političkom krizom otkako je Morales proglasio pobedu na predsedničkim izborima održanim 20. oktobra, na kojima je prema oceni medjunarodnih posmatrača Organizacije američkih država bilo brojnih nereguarnosti.Morales, prvi predsednik Bolivije indijanskog porekla, podneo je ostavku 10. novembra u jeku protesta, pošto ga je vojska pozvala da to učini i sklonio se u Meksiko, ali su potom počele da protestuju njegove pristalice.Tokom 35 dana demonstracija poginule su 32 osobe.Iako nemira i dalje ima u nekim mestima, okončanje blokade puteva omogućilo je da u glavni grad La Paz stignu hrana, gorivo i druga roba.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Predsednički izbori

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Bolivija donela zakon o novim izborima, zabranjeno učešće Moralesu

Izvor: Radio 021, 25.Nov.2019, 07:52

Privremena predsednica Bolivije Henin Anjes potpisala je zakon o organizaciji novih predsedničkih i parlamentarnih izbora na kojima doskorašnji predsednik Evo Morales neće moći da učestvuje, dok deluje da jenjavaju protesti koji su više od mesec dana potresali tu zemlju...U zakonu koji je Anjes...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.