Bocan-Harčenko za RTS: Sada nije najpovoljnija situacija za obnovu pregovora

Izvor: RTS, 23.Nov.2019, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bocan-Harčenko za RTS: Sada nije najpovoljnija situacija za obnovu pregovora

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko je za RTS govorio o špijunskoj aferi, odnosima Beograda i Moskve, stavu Rusije po pitanju odnosa Beograda i Prištine.
Ko je na snimku o kome cela Srbija govori danima, sada se zna. Zna se i ko je objavio snimak i da takvih afera i dokumenata ima još. Na pitanje "zašto" koje mu je postavio predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vučić, ruski ambasador u Srbiji možda nije imao odgovor, međutim, na neke druge u vezi sa objavljenim snimkom, ali i odnosima Srbije i Rusije i Rusije i Evropske unije, jeste.

U intervjuu za RTS Aleksandar Bocan-Harčenko ukazuje da se "uvek ili bar često" uoči sastanaka na visokom nivou pojavljuju neke provokacije i nešto skandalozno.
"Mi smo navikli i bez obzira na to i na takve provokacije idemo dalje, znajući sigurno, i ovo je najvažnija stvar u čitavoj ovoj priči, više od 100 odsto da su naši bilateralni odnosi i prijateljstvo stabilni, čvrsti, sadržajni i imaju ohrabrujuću perspektivu i dubinu i nikakve skandalozne priče tobožnjeg vrbovanja od strane ruskog vojnika srpskog vojnika ne mogu naneti nikakvu štetu našim odnosima", istakao je ambasador Rusije u Beogradu.
Maločas ste rekli da je pojavljivanje ovog snimka provokacija. Očekujete li da ovakvih provokacija bude još?
U takvom svetu živimo, i moramo biti spremni za svakakve provokacije. Ali nadamo se da će biti bolje.
A imate li vi neku istragu u vezi sa ovim snimkom?
Ne mora čovek da živi misleći: sad mora da se desi nešto loše. Može i nešto dobro. Ja sam miran znajući da neće biti nikakve štete, a ovo je najvažnija stvar. Ja sam miran jer, evo, pričam sa vama, ali ovo je razgovor i mi pričamo za gledaoce RTS-a i ja sam ubeđen da za većinu njih najbitnija pitanja su da li je moguća neka šteta, neki kvar u odnosima sa Rusijom, ja želim da iskoristim ovu priliku da kažem da nikakve štete neće biti, svi smo mirni i radimo najvažnije stvari.
Pojedina tumačenja objavljivanja ovog snimka dovode se u vezu sa uticanjem na politiku vojne neutralnosti koju Srbija vodi. Odnosi Srbije i Rusije su proteklih godina dobri, a ti odnosi će se potvrditi i u maju naredne godine kada je planirano da srpska vojska učestvuje na paradi u Moskvi. Zajednička istorija, čini se, nikome ne smeta, ali je vojnotehnička saradnja mnogima trn u oku, pa ko sve prati saradnju Srbije i Rusije u toj oblasti i zašto?
Naravno, nisu svi u ovom svetu u kom živimo zadovoljni saradnjom u vojnoj sferi. Ja mislim da nisu svi zadovoljni saradnjom uopšte Srbije i Rusije a i zato što je na sadašnjem nivou, i to ne samo u vojnoj sferi. A vojnotehnička sfera je osetljiva pa se na njoj vidi negativan odnos, pa zato pozivaju Beograd da odustane od svake saradnje sa Rusijom.
Ja se vraćam na ovu vojnotehničku saradnju, ja uopšte ne znam zašto ova vrsta saradnje tako i u tolikoj meri iritira druge partnere Srbije, bilo u regionu bilo još dalje.
Ovo je važan i možda najbitniji deo suvereniteta svake zemlje, i svaka zemlja jača i želi da ojača svoj suverenitet, i razvijajući svoju vojnotehničku industriju, domaću i naravno u saradnji sa drugim zemljama.
Znam da Rusija pruža najbolji kvalitet, tu mislim na cenu i kvalitet i nivo tehničke opremljenosti, moderni nivo. Zbog toga u tržišnom smislu naš ruski proizvod odgovara Srbiji u najvećoj meri. Da li ste vi ikada čuli da Rusiju iritira, Rusija se ne slaže i ovo otvoreno kaže medijima za javnost, da Rusija ne želi da neka suverena zemlja trguje sa drugom nekom zemljom? Nikada! Nama ne pada na pamet, ne dolazi u obzir da kažemo nešto slično. Za nas je najvažniji suverenitet i integritet u ovom slučaju Srbije.
Kada govorimo o teritorijalnom integritetu i suverenitetu jedne države, Kosovo jeste jedno od najvažnijih pitanja za Srbiju. I tu, čini se, nema mnogo pomaka uprkos težnjama EU i Amerike. Ko bi mogao da napravi prvi korak u rešavanju ovog problema u ovom trenutku?
Ne mogu da kažem da je sada najpovoljnija situacija za obnovu pregovora. I ovo je potpuno objektivna ocena, a i ja sam čuo ponekad neke optužbe na račun Rusije da Rusija želi da spreči razgovore.
A ko je optuživao Rusiju?
Pa bilo je takvih razgovora i ja sam čuo i iz Prištine takve neke izjave da Rusija ne želi pregovore i nema želju da se reši pitanje Kosova zauvek. Ova izjava stigla je na adresu Rusije, koja je uvek podržavala da se reši to pitanje više nego partneri iz zapadnih zemalja.
Između ostalog, mi smatramo da je ova stvar jako važna, pregovarački proces između Beograda i Prištine u Briselu pod okriljem EU ima takav temelj i podršku u UN. Ali konkretne prilike, sada npr. Priština – dosta je radikalna situacija, a radikalna su i razmišljanja, kao i izjave. Još nisu formirani privremeni organi vlasti, sada prema mom mišljenju nema pregovarača, ali još važnije je da od strane Prištine nije bilo nijednog pomaka, nijednog koraka u susret obrazloženim zahtevima Beograda, pre svega ja mislim na tarife, carine.
Neophodni su preduslovi i samo pregovori i bez nekih vremenskih okvira. S obzirom na to da je situacija veoma teška, imam ozbiljne sumnje da je moguće za nekoliko meseci ili za jednu godinu da se reši ovaj problem i to odjednom. Teško je ovo zamisliti.
Kada govorimo o EU, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je predsednik Francuske Emanuel Makron otvorio Rusiji vrata Zapadnog Balkana nakon blokiranja pregovora o pristupanju Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji. Pratite li šta se zbiva u poslednje vreme sa EU?
Naravno, EU je bez obzira na sadašnje poteškoće naš najvažniji partner i trgovinski i politički i ekonomski i u svakom smislu. I u humanitarnom, imamo vekovne veze, i ono što nas povezuje je da je Rusija deo Evrope. I, naravno, verujemo da će doći vreme za poboljšanje naših odnosa jer sada mislim da ima sve više mišljenja u uticajnim krugovima EU koji su protiv sankcija Rusiji jer shvataju da ove sankcije nanose štetu pre svega EU. Mi verujemo i mi smo spremni da idemo ka poboljšanju i stabilizaciji odnosa sa EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Boško Jakšić: Aferu Krušik plasirali Rusi?

Izvor: B92, 23.Nov.2019

Moguće je da je afera "Krušik" lansirana iz Rusije, da bi se poslala poruka da imaju kapacitet da destabilišu vlasti u Srbiji, ocenjuje analitičar Boško Jakšić...Jakšić je, komentarišući uveravanja predsjednika Vučića da ruski predsednik Vladimir Putin nije znao za ovu aferu, rekao da je...

Nastavak na B92...

Bocan-Harčenko: Rusija je za rešenje kosovskog problema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2019

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Rusija uvek podržavala rešenje kosovskog pitanja, i, kako je ocenio, "više nego partneri iz zapadnih zemalja", ali je dodao da smatra da sada nije najpovoljnija situacija za obnovu pregovora između Beograda i Prištine...“Ne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.