Bilt za strukturni dijalog EU i Kosova o severu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt za "strukturni dijalog EU i Kosova" o severu

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt predlaže Evropskoj uniji da se ubuduće o severu Kosova vode dve vrste razgovora, jedan bi bio dijalog uz posredovanje Roberta Kupera, a drugi strukturni dijalog između EU i Kosova, piše danas Koha Ditore.

U pismu predstavnika švedske diplomatije upućenom visokom predstavniku EU za spoljnu politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i bezbednost Ketrin Ešton i evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu, insistira se na tome da je sever Kosova trenutno podeljen više nego ikada, i da se, kao posledica toga, EU suočava sa dvostrukim izazovom - da bude čvrsta u odbacivanju podele Kosova, ali i realna u pogledu rešenja za sever.

Koha ditore tvrdi da poseduje kopiju ovog pisma, od 17. novembra, u kome Bilt navodno zahteva da se dijalog u Briselu izmeni, kako bi se odgovorilo na problem severa Kosova "izvan usko definisanih tehničkih pitanja."

U isto vreme, Bilt zahteva da Evropska komisija pokrene poseban strukturiran dijalog sa Prištinom, koji bi se odnosio na sever Kosova, "za bolje približavanje zajednice kosovskih Srba".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.