Bilčik: Unutrašnje reforme i dijalog sa Prištinom ključni za napredak Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilčik: Unutrašnje reforme i dijalog sa Prištinom ključni za napredak Srbije

Nedavno izabrani stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da su dve ključne oblasti u kojima Srbija mora da napreduje važne unutrašnje reforme i napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

On je takođe naveo da je veliki pristalica proširenja i da smatra da je jedina verodostojna i održiva budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

"Ali, kao Slovak, kao neko ko je video i radio na proširenju u prethodnih dvadeset >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godina, takođe znam da ovo sadrži neke veoma izazovne unutrašnje reforme, koje moraju da se sprovedu", rekao je Bilčik za Juropijen Vestern Balkans (EWB).

On je objasnio da njegova uloga izvestioca za Srbiju ima formalni aspekt i da ima zadatak da spremi godišnji izveštaj o napretku Srbije ka pristupanju EU.

"Ali to, naravno, podrazumeva dosta rada tokom čitave godine i planiram da pratim veoma pažljivo razvoj situacije u Srbiji, i da radim na zadacima koji mi u EU očekujemo da Srbija ispuni i doradi kako bi njeno članstvo u EU postalo kredibilan cilj", naveo je on.

Pored toga, kaže, biće aktivno uključen u komunikaciju sa javnošću, podržavati ambicije Srbije da se priključi EU.

Bilčik najavljuje i da planira da poseti Srbiju narednih nedelja i razvije aktivne kontakte sa vođstvom zemlje - glavnim političkim akterima, ali i sa drugim sagovornicima širom Srbije.

On ocenjuje da su medijske slobode jedan od odlučujućih aspekata niza pitanja koja se tiču kvaliteta demokratije i kvaliteta vladavine prava u Srbiji, a ukazuje i na dve ključne oblasti u kojima Srbija mora da napreduje.

"Prva oblast su ključne unutrašnje reforme. One se tiču kvaliteta demokratije i vladavine prava u Srbiji. Druga je, naravno, napredak u dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Bilčik.

U tom smislu, dodaje, važan cilj u mesecima i godinama pred nama biće "dobra volja na najvišem političkom nivou, kako u Beogradu tako i u Prištini".

"Treba postići napredak u međusobnim pregovorima, i iskoristiću svoj položaj stalnog izvestioca da pažljivo ispratim ovaj cilj. Mislim da imamo neke veoma važne političke datume u kalendaru, za koje se nadam da će nam omoguciti svež početak i znake dobre volje, zato što će samo dobra volja dovesti do konkretnih rezultata u dijalogu", rekao je Bilčik.

Novo političko rukovodstvo dolazi na vlast u Prištini, Srbija će, kaže, održati izbore sledeće godine a Evropska komisija stupa na dužnost u narednih nekoliko nedelja, sa novim ljudima zaduženim za dijalog od strane EU, visokim predstavnikom i komesarom za proširenje.

"Takođe se nadam da ćemo vredno raditi na novoj dinamici u dijalogu između Beograda i Prištine, zato što je to ključan deo napretka Srbije na putu ka EU", rekao je on.

Naveo je i da će predstavnici Evropskog parlamenta nastaviti angažman narednih meseci u međustranačkom dijalogu u Srbiji, a da će nakon izbora u Srbiji EP oceniti situaciju i vratiti se dijalogu zasnovanom na zahtevima političkih aktera u Srbiji.

"Evropska unija može samo da olakšava rad na političkoj kulturi Srbije. Bitno je da se, na kraju, ključni unutrašnji problemi u odnosima vlasti i opozicije reše unutrašnjim sredstvima", rekao je Bilčik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.