Bezvlašće na Kosmetu

Izvor: RTS, 21.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezvlašće na Kosmetu

Predstavnici kosmetskih Srba sumnjaju da će sporazum od šest tačaka zaživeti jer se od raspoređivanja Euleksa i gotovo potpunog povlačenja UNMIK-a, situacija na terenu drastično promenila i dovela do pravno bezbednosnog vakuuma.

Iako je sporazum između Beograda i Ujedinjenih nacija od šest tačaka Savet bezbednosti potvrdio još u novembru prošle godine, na Kosovu i Metohiji u srpskim sredinama ne sprovodi se ništa od dogovorenog.

Komandir severne policajske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanice Milija Milošević kaže da sada o bezbednosti na severu pokrajine brine oko 350 srpskih pripadnika Kosovske policijske službe, proređene patrole KFOR-a i Euleks čija je policija skoro nevidljiva.

"Euleks je tehnička misija, imaju specijalne jedinice koje dolaze po pozivu, na naš zahtev. Za ovu policijsku stanicu određeno je pet menitora, oni su nam savetnici, mentori i ništa drugo, nemaju operativnu moć kao što je imao UNMIK", objašnjava Milošević.

Posle poslednjih razgovora državnih zvaničnika u Njujorku, i u Beogradu sa šefom UNMIK-a, Srbija insistira na hitnoj realizaciji sporazuma i saradnji sa misijom UN-a na Kosmetu.

Predstavnici kosmetskih Srba sumnjaju da će plan zaživiti jer se od raspoređivanja Euleksa i gotovo potpunog povlačenja UNMIK-a, situacija na terenu drastično promenila i dovela do pravno bezbednosnog vakuuma.

Najveća konfuzija vlada upravo u oblastima od kojih zavisi autonomija zaštita srpske zajednice u pokrajini - a to su pravosuđe, policija i carina.

Raspoređivanje Euleksa počelo je 9. decembra 2009. godine i sa severa pokrajine se istog dana povuklo 120 pripadnika UNMIK policije, sa kojima srpski policajci iz KPS-a više nemaju nikakvog kontakta.

Ni zaštite ni pravde

Bezbednosni i pravni vakuum dostiže kritičnu tačku jer je sud u Severnoj Kosovskoj Mitrovici zatvoren 17. marta prošle godine posle sukoba KFOR-a i UNMIK-a sa srpskim sudijama i tužiocima .

Na osnovu plana od 6 tačaka pregovaralo sa UNMIK-OM o povratku Srba u sud koji je planiran za 3 decembar 2008. godine. To se nije desilo jer ubrzo zgradu i sve predmete od UN-a preuzima Euleks.

Okružnog javni tužilac Milan Bigović ističe kako na Kosovu sada vlada pravni haos u kome ne funkcioniše ništa jer nema ni suda ni policije.

"Ako se ne ispuni ono što smo se dogovorili, kako je prihvatio plan gospodin Zanijera, nama jedino ostaje da nam država pomogne da jačamo srpske institucije" rekao je Bigović.

Načelnik okruga Radenko Nedeljković smatra da pitanje nadležnosti i saradnje sa međuanrodnim misijama u srpskim sredinama mora što pre biti rešeno i odbacuje optužbe Prištine da Srbi nisu sposobni da kontrolišu situaciju.

"Jednostavno žele da prikažu da na severu vlada haos, bezvlašće i kriminal i da onda sa svojim novoformiranim bezbednosnim snagama i specijalnim jedinicima ROSA integrišu sever u institucije Kosova.

Euleks je od nedavno i na punktovima na administrativnom prelazu, a Srbi čekaju da se posle sednice Saveta bezbednosti u martu, razjasni da li će i ko sprovoditi plan od od šest tačaka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kosovski Srbi: Dijalog je neophodan

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Feb.2009

Kosovski Srbi očekuju da UNMIK i Euleks pokrenu dijalog između Prištine i Beograda o sprovođenju Plana od šest tačaka, ocenjujući da je to važan put ka relaksaciji odnosa i rešavanju svakodnevnih problema Srba na Kosovu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.