Borelj: Srbija što pre da se uskladi sa EU i primeni sankcije Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2022, 14:33

Borelj: Srbija što pre da se uskladi sa EU i primeni sankcije Rusiji

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je danas Srbiju da "što je pre moguće" ubrza svoje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, i primeni sankcije koje su EU i ostale zemlje Zapadnog Balkana usvojile u vezi sa ratom u Ukrajini.

"Ministri spoljnih poslova EU izrazili su jasno očekivanje od partnera i budućih članica EU da se posvete zajedničkim vrednostima i zajedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spoljnoj i bezbednosnoj politici. Oni koji to nisu još uradili, a Srbija je jedna od njih, trebalo bi, što je pre moguće, da ubrzaju svoje usklađivanje i primene sankcije. Mi razumemo poteškoće i vrednujemo činjenicu da su svi oni glasali protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali mi očekujemo od kandidata i naših partnera da se u potpunosti usklade sa našom spoljnom politikom", poručio je Borelj.

Borelj je nakon sastanka Saveta EU, kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija zapadnobalkanske šestorke, pozdravio "strateške i hrabre" odluke onih partnera koji su se u potpunosti uskladili sa spoljnom politikom i sankcijama EU.

On tvrdi da su ruska propaganda i dezinformacije široko rasprostranjene na Zapadnom Balkanu i upozorava da u ovoj situaciji ni neutralan status zemlja kandidata za članstvo u EU nije u skladu sa njihovom evropskom budućnošću.

"Održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije u skladu sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU. Te dve stvari ne idu. Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept. Jedna zemlja je napala drugu i stavljati ih u istu ravan znači izjednačavati napadača i žrtvu, a to nije moguće", zaključio je Borelj.

On navodi da u EU "razumeju" da na Zapadnom Balkanu, kada je Moskva u pitanju, postoje "problemi, veze i javno mnjenje", ali ponavlja da postoje i stvari koje ne mogu ići zajedno.

"Za brz napredak ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije"

Borelj pozvao je danas na poštovanje i primenu svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.

"Potreban nam je konstruktivan angažman i brz napredak ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Svi se u tome slažu na svojim stranama, ali kada sednu zajedno imaju problem da napreduju. Potrebno je da stvorimo poverenje", poručio je Borelj.

Borelj kaže da su ministri spoljnih poslova EU na današnjem sastanku u Briselu u okviru debate o Zapadnom Balkanu razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, uz zaključak da je neophodno stvoriti "bolju atmosferu" u razgovorima, "angažovati se na pozitivnim koracima, stvoriti poverenje i izbeći jednostrane poteze".

"Nadam se da ćemo pre leta biti u mogućnosti da održimo još jedan sastanak na najvišem političkom nivou između premijera Kosova i predsednika Srbije", dodao je Borelj.

Berbok: Zapadni Balkan je bio i ostao izložen pritisku i uticaju Rusije

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju.

Berbok je, u izjavi novinarima, rekla da će na današnjem sastanku podrška Zapadnom Balkanu biti velika tema.

Istakla je da je poznato da je posebno Zapadni Balkan bio i ostao izložen pritisku i uticaju Rusije.

"Zbog toga je važno da ne nastavimo samo sa pružanjem podrške, već i da ispunimo obećanje koje smo dali Zapadnom Balkanu, da ćemo ga uvesti u EU, po različitoj brzini, na osnovu napretka", rekla je ona.

Berbok je podvukla da je ključno da se pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom počnu na početku leta, a da će na današnjem sastanku biti izvršena priprema.

"To je posebno važno u ovo doba jer se radi o ključnom bezbednosnom i geoplitičkom pitanju", naglasila je ona.

Berbok je istakla da za zemlje regiona to znači da moraju da primene evropske politike, to jest pruže podršku i primene sankcije, što već većina radi.

"Meni je lično važno da Kosovo i Srbiju podržimo u procesu normalizacije odnosa. To je put kojim moraju ići zajedno kako bi zadržali evropsku perspektivu", objasnila je ona.

Berbok je podsetila da je glavna tema skupa, međutim, Ukrajina, i da se radi na pripremi šestog paketa sankcija.

S tim u vezi je poručila da sve zemlje treba da idu zajedno putem izlaska iz ruske nafte.

Ukazala je da Nemačka zna da to nije lako, ali da se tim putem mora ići.

"Ukrajina brani evropske vrednosti i smatra važnim da se razgovara i u vezi evropske perspektive", dodala je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nema dogovora među članicama EU oko zabrane uvoza ruske nafte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2022

Evropska unija još uvek nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj...On je na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta EU rekao da i dalje ne postoji neophodan konsenzus o predloženoj zabrani...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.